"Det gäller att ha många olika sorters aktier"

Läs chattet med aktieexperten Anders Andersson

MIN EKONOMI

Om man är ny i aktiesvängen ska man satsa på ett flertal olika aktier – och tänka på att det är en satsning på lång sikt. Det var några av

Anders Anderssons

råd i chatten med läsarna.

Electra säger: Är inte det här med aktier en ganska dålig idé från början? Det känns ju som en gigantisk lekstuga för folk med för mycket pengar. Tycker du att det vore bra att sälja ut hela sverige i aktieandelar och skapa Sverige AB?

   Anders Andersson säger: Visst kan man tycka att det ibland verkar lekstuga. Men grunden för aktiemarknaden är mycket samhällsnyttiga - genom att ge ut aktier kan bolagen skaffa riskkapital till lägre kostnad än genom att låna i bank. Men det gäller att de ger ut nya aktier - och på senaste tiden har det getts ut litet för få nya aktier.

Anne säger: Hej Anders! jag vill lära mig allt om aktier. Var ska jag börja? Jag kan ingeting idag men jag vill gärna lära mig. Min adra fråga är , är det lätt att tjäna pengar med aktier?

   Anders Andersson säger: Det är alltid risk med alla aktier. Därför gäller det att ha många olika sorters aktier och inte satsa för mycket. Du ska ha råd att ta en nedgång. Spara alltid i aktier på lång sikt. Aktieskola för dig hittar du här: http://www.privataaffarer.se/bors/aktieskola/

String-emil säger: Tror du att en börskrasch på grund av b.l.a läget i USA är trolig?

   Anders Andersson säger: Jag är rätt optimistisk och tror inte på en börskrasch, men sådana kan komma och de kommer ofta oväntat. USA lever över sina tillgångar med stort underskott, så det gäller att konsumtionen ökar kraftigt där och dollarkursen får inte sjunka för mycket. Höga oljepriset är inte heller bra för börsen.

Ninni säger: Jag undrar hur du tänker när du ger placeringsråd? Chansar du bara - eller kollar du noga utvecklingen inom olika företag och branscher?

   Anders Andersson säger: Nej, vi på Privata Affärer chansar inte. I våra tidningar Privata Affärer och Placeringsguiden har vi ett 20-tal aktier som vi tycker är köpvärda. En analyschef leder arbetet med olika analytiker. Jag gör själv inga analyser och håller mig till de aktier vi analyserat fram. En del av våra köpråd slår fel - men vi har rätt oftare än fel. Mer kan man inte begära. Jag har en mer övergripande syn och ger allmänna råd och funderingar om allmänna börsläget - t ex att du ska ha minst 5-6 olika aktier i olika branscher, att du ska tänka själv och att du inte ska satsa för mycket på små IT-aktier.

CarlTeves säger: Hej Anders! Jag brukar handla mycket med aktier. Går alltid till banken för att göra mina affärer. Nu är jag dessvärre rullstolsbunden och överviktig. Funderar på att satsa på en online mäklare. Vad ska man tänka på när man väljer en online mäklare? Hur står sig bankernas aktiehandel på nätet?

   Anders Andersson säger: Om du gör små affärer blir Aktiedirekt och Aktiespar de billigaste - tar bara 9 kr i minimicourtage. Avanza och Nordnet tar 99 kr men har något lägre procentsatser för större affärer. Nätmäklarna ger dig bra överblick, bra aktielistor - men det gäller att inte göra för många affärer, eftersom courtaget tär på kapitalet trots att det lågt.

Constare säger: Börsen har ju gått ganska dåligt sista tiden (i vart fall i ett kortsiktigt perspektiv). Finns risk för fortsatt nedgång? Har hört att Indien kan vara en bra investering, vad tror du om en Indien-baserad aktiefond?

   Anders Andersson säger: Det finns alltid risk för nedgång - i dag går den ned med 2,5 %. Att ha en del av sina fondpengar i tillväxtmarknader som Indien är ingen dum idé. Andra sådana marknader är Balkan och Baltikum. På alla dessa marknader är dock risken hög. Bra chans betyder tyvärr alltid också hög risk.

Erik säger: Hej jag går en kurs i skolan som heter aktiekunskap! Vi har placerat aktier på skoj för 100000 på Privata Affärers hemsida. Vad ska man tänka på när man placerar i aktier? Vilka företag ska man satsa på? Stora eller små? Tack på förhand!

   Anders Andersson säger: Du tänker kanske på Privata Afärers och Aftonbladets Aktie-SM. Där ska man tar högre risker än i verkligheten. Titta i listorna för dagens vinnare och förlorare - chansa på att några av dessa går upp.

Ninni säger: Tror du svenskarnas aktiehandlande nånsin återhämtar sig? Efter bubblan som sprack år 2000 alltså?

   Anders Andersson säger: Visst återhämtar den sig.Räknar du bort Ericsson, ABB och Skandia så ligger index i dag på samma nivå som före nedgången i mars 2000.

   Anders Andersson säger: Tack för mig. Vi ses på www.privataaffarer.se och i Privata Affärer