Hans lön: 396 000 i månaden

MIN EKONOMI

Så här mycket får de tio högst betalda vd:arna inom industrin i årslön:

Urban Bäckström är ny vd för arbetsgivar-

organisationen Svenskt Näringsliv.

Årslön: 4,75 miljoner, 800000 kr mer än företrädaren Ebba Lindsö.

De höga vd-lönerna är tillbaka inom näringslivet, visar en ny undersökning.

Foto: MAGNUS WENNMAN
"det är han värd" Den nye vd:n för Svenskt näringsliv Urban Bäckström får en rejäl lönehöjning jämfört med sin företrädare: nästan 5 miljoner om året. "Det är han värd", säger ordförande Michael Treschow.

När Ebba Lindsö tillträdde som vd för Svenskt Näringsliv för två år sedan gick det i genomsnitt 26 industriarbetarlöner på en topp-vd-lön inom den svenska industrin.

Större höjning

I dag krävs 28 industriarbetarlöner för att betala samma vd, visar undersökningen som gjorts av Dagens Arbete.

Snittlönen för de femtio bäst betalda direktörerna i industrin var 6,9 miljoner kronor 2003. Det var en ökning med 14 procent jämfört med två år tidigare.

Under samma tid ökade industriarbetarnas löner med knappt 7 procent.

För två år sedan befann sig det svenska näringslivet i en djup förtroendekris. I en rad artiklar granskade Aftonbladet den giriga kultur som rådde inom näringslivet med höga bonuslöner, förmånliga pensionsavtal och fria lägenheter.

En hård debatt blossade upp som slutade med att regeringen tillsatte en förtroendekommission, ledd av Erik Åsbrink.

Kommissionen fick till uppgift att föreslå hur näringslivet ska bygga upp sitt förtroende efter alla skandaler. Deras förslag var klart förra månaden och det ligger nu ute på remiss fram till i höst.

Lönerna påverkas inte

Den nya granskningen som Dagens Arbete gjort visar att vd-lönerna inte alls har påverkats av den nya etiken. Svenskt Näringslivs nya vd har en månadslön på 396000 kronor. Dessutom avsätts 35 procent till pension.

Svenskt Näringslivs ordförande Michael Treschow, som anställde Urban Bäckström, anser dock att det inte är något att diskutera.

- Det är han värd, säger Michael Treschow.

Tio som får ännu högre lön

Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM