Folkpartiet vill försämra a-kassan

Förslaget ska betala sänkt skatt och slopad arbetsgivaravgift

MIN EKONOMI

Sänkt inkomstskatt för låg- och medelinkomsttagare, slopad värnskatt och slopad arbetsgivaravgift.

Så vill folkpartiet få fart på Sverige igen. Priset är försämrad a-kassa, slopat friår, avskaffat avdrag för fackavgift och att det blir svårare att bli sjukskriven.

– Vi hör av regeringen att det går bättre för Sverige än för många andra länder. Då är det obegripligt att vi ligger kvar på samma plats i välståndsligan sedan 1994, sade folkpartiledaren Lars Leijonborg, när han inledde partiets budgetpresentation på måndagen.

”Arbetslösheten 15–20 procent”

Folkpartiets utgångspunkt är att den verkliga arbetslösheten i Sverige inte är 5 procent utan snarare 15–20 procent, om man räknar in alla människor i Ams-åtgärder, sjukskrivna och förtidspensionerade.

Det behövs därför ett dubbelt grepp för att få fart på Sverige. Efterfrågan på arbete måste stimuleras. Och det måste löna sig att arbeta.

För att underlätta för företag att anställa vill folkpartiet att arbetsgivaravgiften för den först anställde i ett företag slopas på en lönesumma upp till 250000 kronor. Kostnaden är 5 miljarder kronor.

Förmögenhetsskatt bort

Dessutom föreslår alla fyra borgerliga partierna att arbetsgivaravgiften slopas för personer som varit långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna, förtidspensionerade eller levt på socialbidrag motsvarande den period man varit utanför arbetsmarknaden.

Därtill vill folkpartiet sänka skatten för entreprenörer genom de så kallade 3:12 reglerna för 1 miljard kronor. Förmögenhetsskatten slopas och dubbelbeskattningen på aktier likaså. Det kostar inledningsvis 2,7 miljarder kronor.

För att göra det lönsamt att gå från bidrag till arbete vill partiet sänka inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare genom ett särskilt arbetsavdrag. Kostnad är 23 miljarder kronor.

Dessutom vill folkpartiet avskaffa värnskatten, vilket kostar 4 miljarder kronor.

Lägre utgifter

Totalt kostar folkpartiets skatteförslag netto 27,4 miljarder kronor för 2006 och 29,0 miljarder kronor för 2007. Dessutom vill partiet satsa 8,4 miljarder kronor mer än regeringen på bland annat rättssamhället, vård, handikappstöd och äldre.

För att finansiera allt detta görs besparingar på drygt 35 miljarder kronor för 2006 och 41,9 miljarder 2007. Det handlar bland annat om slopat avdrag på fackavgift, skärpningar i sjukförsäkringen och förtidspension samt a-kassa, omlagd arbetsmarknadspolitik (Ams läggs ned) och avgift på recept.

Trots de stora förändringarna innebär folkpartiets budgetförslag att de offentliga utgifterna minskar med 25–30 miljarder kronor jämför med regeringens förslag.

Läs mer:

Owe Nilsson/TT