Deklarationsfrist för SEB-kunder

Flera tusen misslyckades ladda ner e-legitimation

MIN EKONOMI

Flera tusen personer som under måndagen misslyckades med att ladda ner en e-legitimation från SEB, får lämna in sin deklaration ett dygn senare. Problemet handlar om överbelastning hos Telia, enligt ansvariga på Skatteverket.

- Om du har försökt ett antal gånger under kvällen och inte kommit fram för att det varit överbelastat, är det självklart så att vi tar emot de deklarationerna i morgon utan att det blir några förseningsavgifter, säger Kay Koyer, projektledare på Skatteverket.

Enligt Koyer är det inga problem för de som redan har en e-legitimation från sin bank.

- De har inga bekymmer. Det här gäller de som ska ladda ned en e-legitimation just nu. Det är inte speciellt många det rör sig om, kanske ett par tusen, säger han.

Felet beror enligt Koyer på att Telia, som levererar tjänsten till SEB, har underskattat anstormningen av personer som vill deklarera via nätet. Koyer menar att det mycket väl kan gå att få hem en e-legitimation under måndagskvällen.

- Telia har inte anpassat sig efter den anstormning som varit. Deras kapacitetstak är nått. Det gör att du inte kommer in utan uppmanas att återkomma senare. Om du väntar ett tag kanske det inte är lika många just då, säger Kay Koyer.

Samtidigt meddelar Skatteverket att man under måndagseftermiddagen tog emot den två miljonte e-deklarationen på skattekontoret i Skövde.

- Vid motsvarande tid förra året hade vi registrerat cirka en miljon elektroniska deklarationer. Nu har vi fördubblat antalet, säger Koyer.

Joakim Goksör/TT