SEB:s resultat oförändrat

Bankkoncernens vinst för kvartalet i linje med förra året

MIN EKONOMI

Bankkoncernen SEB:s vinster fortsätter att ramla in stabilt.

Kvartalsvinsten på 2,7 miljarder kronor var oförändrat jämfört med tidigare.

Koncernchef LarsH Thunell var nöjd med resultatet när han presenterade det på en presskonferens. Det var aktiemarknaden också, kursen steg med ett par procent.

Rörelsevinst hamnade på 2689 miljoner kronor för de tre första månaderna i år, vilket var i det närmaste oförändrat jämfört med såväl motsvarande kvartal i fjol som kvartalet innan.

Analytiker hade i genomsnitt spått att rörelsevinsten skulle bli 2619 miljoner kronor, enligt en Reuters-enkät.

Kostnaderna steg

Intäkterna steg med fyra procent och uppgick till 7929 miljoner kronor. Men kostnaderna steg mer, plus sex procent, vilket LarsH Thunell förklarar med att koncernen har vuxit.

– Vi har som bekant satsat mycket på tillväxt det senaste året.

På ett år har SEB fått tusen fler anställda och sysselsätter i dag drygt 18 600 personer.

Thunell stoltserar också med att utlandsverksamheten går bra. Och för första gången i bankens historia kommer mer än hälften av koncernens vinst från verksamhet i utlandet.

Thunell får påökt

Thunell har också sett till att få en skaplig löneförhöjning under sitt sista år som vd innan han går i pension. Enligt kvartalsrapporten bestämde styrelsen nyligen att den fasta lönen för i år höjs med 600 000 kronor till 6,6 miljoner kronor, en ökning med tio procent. Den högsta möjliga rörliga lönen höjs också med tio procent till 3,3 miljoner kronor. Däremot har de långsiktiga bonusprogrammen sänkts i motsvarande mån, enligt beräknat värde.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM