Aktiespararna: Sälj Telia

”Den som inte gör någonting förlorar pengar”

MIN EKONOMI

Stockholm

Telia Sonera har gått ut med ett återköpserbjudande till aktieägarna.

Aktiespararna rekommenderar nu småspararna att sälja aktierna eller sina säljrätter.

- Den som inte gör någonting förlorar pengar, säger aktieägarombudsmannen Lars Milberg.

Telia Sonera gick i slutet av april ut med ett återköpserbjudande till aktieägarna som erbjuds att sälja var 25:e aktie till ett pris om 55 kronor. Börskursen ligger numera kring 38 kronor.

Men Aktiespararna rekommenderar också småspararna att tänka efter. Den som säljer kan efter affären sitta med ett ojämnt antal aktier som inte motsvarar en hel börspost. Det kan försvåra en framtida försäljning av aktierna. Försäljningen kan också ge upphov till en reaförlust eller möjligen en reavinst som kan påverka skatten.

Aktiespararna tycker att de sparare som är osäkra ska sälja sina säljrätter i stället för att sälja aktierna. Säljrätterna kan säljas utan att innehavaren behöver betala courtage.

Både svenska och finländska staten har beslutat att sälja Telia Sonera-aktier i bolagets återköpserbjudande. Svenska staten som har drygt 45 procent av aktierna i bolaget tar därmed in 4,7 miljarder kronor. Finländska statens intäkt stannar på omkring 1,4 miljarder kronor.

Högst cirka 187 miljoner aktier ska återköpas av Telia Sonera. Om erbjudandet accepteras i sin helhet kommer cirka 10,3 miljarder kronor att överföras till aktieägarna.

TT