Nio av tio Teliaägare vill inte sälja

Men staten säljer sitt innehav

MIN EKONOMI

Stockholm

Telias 820 000 aktieägare tycks ovilliga att nappa på Telias återköpsbud, visar en Sifo-undersökning.

Men staten säljer och tjänar cirka 13,5 miljarder på affären.

Men osäkerheten bland aktieägarna är stor. Inför de två val som Telia ger sina aktieägare, att sälja var 25:e aktie för 55 kronor per styck eller att sälja säljrätterna, står de flesta villrådiga.

- Prospektet är obegripligt för vanligt folk, som inte är vana att läsa den här typen av information, säger Claes Hemberg, informationschef hos nätmäklarfirman Avanza med gott om småsparare.

Oklart

- Vi får massor av förfrågningar om vad de ska göra. Vi ger rådet att behålla aktierna och sälja säljrätterna, fortsätter han.

Det är precis vad Telias 820 000 aktieägare, tycks välja.

När Avanza lät Sifo fråga 4 500 personer i sin webbpanel, svarade 45 procent av Teliaägarna bland dem att de tänker behålla aktien till den kommit upp i 85 kronor igen. 15 procent är beredda att sälja när den hämtat sig något från dagens nivå, 13 procent inom 1-3 år, resten vet inte när de kommer att sälja.

- Telias aktieägare reagerar på samma sätt som de flesta andra, man vill inte sälja och göra en förlust, säger Claes Hemberg.

Återköp

Sedan introduktionen för fem år sedan har Teliaaktien fallit med mer än 50 procent, från 85 kronor till cirka 40 beroende på dagsformen på börsen. Efter att ha byggt en rejäl kassa har bolaget beslutat att genom återköp av aktier betala tillbaka pengar till aktieägarna -10 miljarder kronor i år och lika mycket under 2006 och 2007.

För den enskilde småspararen handlar det knappast om pengar som räcker till att sätta guldkant på tillvaron. De allra flesta kommer att kunna sälja fyra eller åtta aktier à 55 kronor, som mest alltså 440 kronor. Eftersom aktien i realiteten säljs med förlust på 30 kronor blir det ingen skatt på de pengarna.

Förlust

- Att man faktiskt plockar fram en förlust, talar man tyst om i prospektet, men det är en viktig upplysning till aktieägarna, säger Hemberg.

Det andra alternativet då; att göra sig av med säljrätterna. Förutsatt att de säljs för utgångspriset 0,60 kronor per styck blir det 60 eller 120 kronor som landar på kontot när hela proceduren är över i början av juli. Men i det fallet går det inte att smita undan skatten. Kvar mellan 40 och 80 kronor.

Säljer

Bägge alternativen är i alla fall bättre än att inte göra nåt alls. Det är en garanterad förlust. Valet är sedan fritt, kryssa en ruta på blanketten, skriva under och lämna in på banken.

En aktieägare tvekar inte hur den ska göra. Svenska staten som sitter på 45 procent av aktierna kommer att sälja och inkasserar sammanlagt cirka 13,5 miljarder kronor.

Läs mer

Anders Lignell/TT