Köpstarka norrmän drar till Sverige

Gränshandeln ökar i takt med att norska kronan stärks

MIN EKONOMI

Norrmän med urstark krona hittar tillbaka till Sverige.

Gränshandeln och turistnäringen gnuggar händerna i förtjusning inför sommaren.

- Det ser riktigt lovande ut, säger Carla Matta, projektledare på Turistdelegationen, till TT.

Redan under årets tre första månader syntes resultatet av att den norska kronan stärkts, i form av fler övernattningar.

- Bara under mars månad ökade antalet norska övernattningar i Sverige med 27 procent jämfört med mars 2004, säger Carla Matta.

Under hela perioden januari-mars är ökningen 12 procent till 153 151 registrerade övernattningar på svenska hotell, stugbyar och vandrarhem. I verkligheten är siffran högre, då statistiken inte har med antalet campingnätter.

- Det har stor betydelse eftersom norrmännen är ett campande folk, fortsätter Matta.

Känsliga

Inte sedan våren 2003 har den norska kronan varit så stark mot den svenska "pesetan", som sturska norrmän brukar kalla den svenska kronan. En norsk krona noterades på torsdagen till 1:16 svenska kronor.

Trenden har varit tydlig under hela våren. Sakta men säkert har den norska kronan stärkts efter att ha varit jämförelsevis svag under 2004. Men än är det en bit kvar till rekordnivåerna sommaren 2002 då vi fick betala 1:28 för en norsk krona.

- Vi vet att norrmännen är mycket känsliga för valutaförändringar och det syns direkt i gränshandeln, säger Hans Löwlund, regionchef för Svensk Handel i Göteborg, till TT.

Vinden vände

Under 2004 minskade gränshandeln enligt norska HSH (Handels och servicenäringens huvudorganisation). I synnerhet i Strömstadsregionen, som lever högt på att norrmännen tar sig över gränsen för att köpa mat, sprit och dagligvaror. Där minskade handeln förra året med mellan 10 och 30 procent. Totalt längs gränsen var minskningen beskedligare, kring 10-15 procent. Framför allt var det långväga köpsugna norrmän som stannade hemma.

Redan i januari kunde handlarna märka av att vinden vänt.

Joker

- Det är ingen vågad gissning att tro att utvecklingen för den norska kronan kommer att få den positiva utvecklingen att fortsätta, säger Hans Löwlund.

Men det finns en joker i leken vid sidan av valutan.

- Det är vädret, säger Carla Matta. Bra sommarväder betyder många turister, dåligt väder slår hårt framför allt mot camparna, fortsätter hon.

Anders Lignell/TT