Ekonomernas bästa tips

1 av 4
Ann-Sofie Magnusson.
MIN EKONOMI

Bankernas privatekonomer ger dig tips om hur du undviker att hamna i en lånefälla.

Anne-Sofie Magnusson, Ikanobanken.

1 Köper du till bostad ska du alltid räkna med att räntan går upp och att lånet blir dyrare. Och att du har marginaler för det.

2 Måste du låna utan säkerhet ska du göra allt för att betala av lånet på så kort tid som möjligt. Låna också i bank, det är billigast. Undvik "räntefritt" - ofta mycket dyra lån.

Gunilla Nyström, SEB:

1 Du ska alltid titta på om du klarar av ett bostadslån om någon blir sjuk eller arbetslös. Och självklart också räkna med att räntan stiger.

2 Väljer du att låna till kapitalvaror ska amorteringstakten räknas mot den beräknade livslängden hos varan du lånat till. Undvik snabblån i butik.

Annica Creutzer, Skandiabanken:

1 En fråga att tänka på vid bostadslån är om förhållandet kommer att klara sig. Skilsmässa betyder oftast raserad ekonomi i åratal framöver.

2 Undvik butikslån, "räntefritt", till exempel. Ellos erbjuder ett butikslån som har en ränta på 34 procent, vilket ingen ska behöva betala.

Ylva Yngveson, Föreningssparbanken:

1 Låt dig inte ryckas med av att räntan är låg och tro att man kan låna allt. Du ska alltid göra en ordentlig kalkyl över lånet.

2 Måste du låna till konsumtion, ska du alltid amortera av lånet på så kort tid som möjligt.

Läs mer: