Grattis - vi är biljonärer

Rekordår på börsen gör oss allt rikare

MIN EKONOMI

Grattis! Vi har blivit biljonärer.

I aktier och andra värdepapper.

Foto: MATS STRAND
SPARA KAN SLÖSA Svensken blir allt rikare - på papperet. Börsuppgången i år har gjort våra sparfonder värda mer än en miljard.

Det gäller att ta vara på glädjeämnena i höstmörkret. Och i dag finns åtminstone tre anledningar att vara glad.

Källan till denna glädje är (hör och häpna) Statistiska centralbyrån som håller reda på det mesta. Bland annat svenska fonder för aktier och andra värdepapper, exempelvis obligationer.

Enligt den senaste värderingen, gjord efter tredje kvartalet och publicerad i går, finns för första gången över en biljon kronor i fonderna. Närmare bestämt 1077879000000 kronor.

Glädjeämne 1. Den största ägaren av fonderna är de svenska hushållen, det vill säga du och jag och alla andra vi känner och gillar.

Sammanlagt ägde vi vid september månads utgång tillgångar i fonderna för 798 miljarder kronor. Det är 181 miljarder eller 29 procent mer än förra året. Grattis!

Glädjeämne 2. PPM, premiepensionen, är en pension vi älskar att hata. Men det kanske är dags för en omvärdering.

I PPM-fonderna finns nu 163 miljarder kronor. Uppgången sedan förra året är hela 47 procent. Grattis igen!

Glädjeämne 3. Resten av pensionssystemet går också bra. AP-fonderna, buffertfonder som ska användas när inbetalade premier inte räcker till pensionsutbetalningarna, växer så det knakar. Uppgången är 56 miljarder eller 47 procent.

Som det ser ut just nu kommer det att finnas utrymme för både ett glas vin och en räkmacka på ålderns höst. Toppen!

Att de svenska fonderna går så bra beror främst på Stockholmsbörsen. Hittills i år har den ökat med nära 25 procent. Om kurserna fortsätter uppåt kan det bli 2000-talets bästa börsår. Då kan vi gratulera varandra igen.

Så här mycket har fonderna ökat hittillis i år. OBS Många av dessa fonder är utländksa och ingår inte i SCB:s biljonstatistik. Källa: Avanza

Har du koll på nollorna?

Lena Mellin