De vinner... du förlorar

Så blir vi fattigare när kronan faller

MIN EKONOMI

Kronan har blivit en skräpvaluta.

Exportföretagen tjänar stora pengar.

Och du får betala.

Räkna med dyrare mat, dyrare kläder och dyrare resor framöver.

Kronan rasar mot andra valutor och är den valuta som utvecklats sämst i hela världen i år. Tidningen Financial Times beskrev i går kronan som en riktig skräpvaluta, en "Europas yen".

Förlorarna är hushållen eftersom den usla kronkursen gör alla importvaror dyrare.

Vinnarna i valutakarusellen är exportföretagen vars exportvinster blir värda mer i jämförelsen med den svenska kronan.

Tjänar mycket

-De tjänar väldigt stora pengar. Det vi kan hoppas på är att deras vinster återinvesteras i Sverige för då kommer det att skapas nya jobb som också kommer hushållen till godo, säger Robert Bergqvist, valutastrateg på SEB.

Ett av skälen till den låga kronkursen är att den låga räntan gör att valutahandlare säljer kronor och köper andra valutor.

-Det har blivit en trend på valutamarknaden att det här är ett enkelt sätt att tjäna pengar-att köpa valutor som har högre ränta och sälja dem som har lite lägre, säger Claes Wåhlén, valutastrateg på Handelsbanken.

Inflationen ökar

Varken Claes Wåhlén eller Robert Bergqvist tycker dock att det är fråga om samma typ av spekulation som vid valutakrisen 1992 då utländska investerare aktivt spekulerade i ett kronras.

De är också överens om att de högre priserna framöver kommer att leda till ökad inflation. Då lär vi också få se högre räntor. Sannolikt redan i början av nästa år, tror de.

Men en fritt fallande krona är det ingen risk för menar Claes Wåhlén.

- Jag tycker inte man behöver känna sig orolig. De flesta anser kronan undervärderad och ser det som en köpvärd valuta, säger Claes Wåhlén.

Dyrare semester efter kronraset. RESA

Eva Buskas