Ny prischock på bensin – 13 kr litern

Motormännens expert: ”Jag hoppas att jag har fel”

Foto: Dragan Mitrovic Drami
Prischock Över 13 kronor per liter kommer bensinen att kosta i sommar, enligt Motormännens Riksförbund.
MIN EKONOMI

Trodde du att taket var nått när det gäller hur mycket pengar bensinräkningen stjäl ur din plånbok varje månad?

Tänk om.

– Allt tyder på att bensinen kommer att kosta över 13 kronor per liter till sommaren, säger Tomas Nilson, presschef på Motormännens Riksförbund.

– Men jag hoppas att jag har fel, tillägger han till den dystra prognosen.

Han har dock haft rätt tidigare. Förra året förutspådde han att bensinen skulle kosta 12 kronor per liter till sommaren. ”Galenskap” tyckte de flesta, men se hur det gick.

Och nu finns det flera faktorer som pekar på att bensinen blir ännu dyrare än i fjol:

Råoljepriset. Ligger idag på cirka 62 dollar per fat mot cirka 40-42 förra året.

Dollarkursen. Var 6,90 i fjol, 7,75 idag.

Världsmarknadspriset. Ett ton raffinerad bensin kostade 380-400 dollar förra året. I år ligger priset på cirka 580 dollar per ton.

– Dessutom har det tillkommit skatter på fyra öre per liter, plus att man lagt en tullavgift på den etanol som blandas i bensin. Alltihop gör att vi kommer att få se ett betydligt högre bensinpris i sommar än förra året.

Smärtgränsen nådd för många

Perioden juli till oktober är de månader då bensinen kostar som mest. Anledningen är lika cynisk som enkel: Då är folk lediga och många åker bil på semestern.

– Det är svårt att säga vart smärtgränsen går. För många är den säkert redan nådd, men samtidigt vet vi att bilåkandet är något som många drar ner på väldigt sent.

– Anledningen till det är förstås att många använder bil för att ta sig till jobbet, och arbetsplatsen kommer ju inte närmare bara för att bensinpriset stiger, säger Tomas Nilson.

Robert Triches