Mindre i plånboken efter räntehöjningen

MIN EKONOMI

Bostadsräntorna är på väg upp.

Det är en direkt konsekvens av att riksbanken sannolikt höjer sin styrränta med 0,25 procentenheter nästa vecka.

– Höjningen kommer att lägga en skugga över fastighetsmarknaden, säger Tomas Pousette, ränteanalytiker på SBAB.

Foto: NORDEA
Räntehöjning. De hushåll som inte sett över sina marginaler bör göra det, tycker Annika Winsth, analytiker på Nordea.

Både på kort och lång sikt får riksbankens höjning av styrräntan effekt på alla bostadsägare. Räntan på obundna lån förväntas stiga med lika mycket som styrräntehöjningen, vilket för en familj med en miljon i lån betyder ökade kostnader på 2 500 kronor per år.

– Men drygt 200 kronor mer utgifter i månaden är inte så mycket, särskilt inte som villkoren för hushållen förbättras på många andra områden, bland annat är ju en höjning av barnbidraget på gång och många hoppas nog kunna tjäna lite bättre, säger Annika Winsth, analytiker på Nordea.

Fler höjningar på väg

Storbankerna och låneinstitutens analytiker är överens om att räntehöjningen nästa vecka troligen bara är den första av flera små, regelbundna höjningar det kommande året. Om ett år kommer styrräntan att ha stigit från dagens 1.50 till runt 2.50 - 2.75 procentenheter, tror de.

– Ett av de tyngst vägande skälen är att riksbanken vill varna hushållen för att ta alltför stora risker med bostadslån, säger Henrik Degrér, portföljstrateg på SEB. Samtidigt så ser landets ekonomi så stark ut så att man tycker det finns utrymme att höja räntorna utan att störa tillväxten.

Skugga

Åke Gustafsson, ränte- och valytaanalytiker på Föreningssparbanken, är inne på samma linje.

– Prisökningen på bostäder ligger på 10-12 procent idag och det är högt. För högt, tycker riksbanken.

Räntehöjningen, och framförallt de ytterligare räntehöjningar som analytikerna räknar med kommer under det närasmte året, lär lägga en skugga över bostadsmarknaden.

– Till att börja med blir det en ganska lätt skugga, men den kommer att bli tyngre och yngre i takt med att räntan höjs ytterligare, säger Tomas Pousette på SBAB.

Så har räntan sänkts

Riksbankens senaste ränteförändringar

Robert Triches