Persson ser inget behov av räntehöjning

MIN EKONOMI

Statsminister Göran Persson ser inget behov av en räntehöjning från Riksbanken.

– Jag ser inga tecken på inflationstryck i svensk ekonomi. Det är möjligt att Riksbanken har information som vi inte har, säger Göran Persson

Riksbanken har tidigare tydligt aviserat att en första räntehöjning på flera år kommer på fredag.

Göran Persson framhöll i sin kommentar att Riksbanken är oberoende, men valde ändå att kommentera en eventuell räntehöjning på fredag.

"Inget inflationstryck i svenska samhället"

– Jag ser fram emot att läsa deras motivering. Vi har sedan kronkollapsen i 90-talets början haft ett penningpolitiskt mål som har varit prisstabilitet. Vi har utomordentligt låg inflation och det tycks också som om inflationen på sikt är under kontroll. Vill nu Riksbanken justera räntan så ska det bli intressant att se hur de motiverar det hela, sade Göran Persson, och fortsatte:

– Det är ju möjligt att de sänkte räntan förra gången i ett läge där man kanske skulle ha avstått från att göra det. Det är möjligt att informationen då var bristfällig. Men nu i det här läget, om man ska höja räntan, så är det framför allt motiveringen som jag är nyfiken på.

– Vi får se, de kanske vet något som vi inte vet, men jag har ingen känsla av att det är något inflationstryck i det svenska samhället.

På frågan om Riksbanken borde vänta med en räntehöjning, så återkom Göran Persson till Riksbankens oberoende.

– Det värderar inte jag, det får direktionen värdera. Men som sagt, de ska motivera vad de gör och det ser jag fram emot, sade Göran Persson.

Reinfeldt kritisk

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är kritisk till Göran Perssons uttalande om räntan.

– Det är en tidig känning av valfeber att han uttalar sig i en fråga som han borde avstå från att uttala sig i, säger Fredrik Reinfeldt till TT.

– Det har tjänat Sverige väl att vi fått en självständig och oberoende Riksbank. Makten ska ligga i direktionen, det är själva kärnan i oberoendet. I samma stund som Göran Persson uttalar sig om räntan så bryter han mot det oberoendet, sade Reinfeldt.

Handelsbankens chefsanalytiker Peter Kaplan bedömer att Perssons uttalanden kan få betydelse för Riksbankens räntebeslut under våren.

– Det gör det mer komplicerat för Riksbanken att höja aggressivt framöver. Det kommer inte att stoppa en höjning eller två, men det blir svårt att höja tre-fyra gånger på raken utan att inflationen har börjat ticka upp, säger Kaplan till TT.

"Svårt för Riksbanken att argumentera"

Om det ska bli många räntehöjningar fram till sommaren måste de ekonomiska data som kommer in under våren överträffa prognoserna, annars blir det svårt för Riksbanken att orka argumentera, tror Kaplan. Det gäller den kommande statistiken för till exempel svensk arbetsmarknad och tillväxt, men också tillväxten i USA och Europa.

– Marknaden har sett det som att politikerna gett lite klartecken för att Riksbanken ska höja några gånger. Men det här ger en signal att höj en gång eller två, men sedan måste ni verkligen kunna motivera det utifrån inflationen, säger Kaplan.

TT