Tyska H&M-chefer trakasserar anställda

MIN EKONOMI

Svenska klädjätten Hennes & Mauritz skakas ännu en gång av chefers övergrepp på anställdas rättigheter.

Den här gången är det i Tyskland som H & M-cheferna trakasserat personalen, skriver Svd Näringsliv.

2003 bröt en öppen konflikt ut i USA när H & M-anställda krävde kollektivavtal. Den här gången är det den tyska fackföreningsjätten Verdi som kommer med allvarlig kritik mot klädkedjan. Anklagelserna handlar om att företagets chefer systematiskt undergräver de anställdas fackliga rättigheter. Man spionerar på de anställda för att se om de verkligen är sjuka, och straffar de som vill engagera sig fackligt med att skära ner arbetstiden.

Kända problem

– Det enda de (företaget) har tagit med sig från Sverige är att man säger du till varandra och låtsas vara en enda lycklig familj. Tyvärr glömde de att importera den föredömliga svenska inställningen till facklig verksamhet, säger ombudsmannen Malene Volkers till Svd Näringsliv.

Problemen i Tyskland, som är den enskilt största marknaden för H & M, är kända sedan 2004, berättar H & M:s informationschef Kristina Stenvinkel till Svd:

– Då reagerade vi omedelbart. Vi har bland annat utbildat chefer i företagets värderingar, säger hon.

H & M har alltså hanterat problemet, anser de. Men enligt facket har saker och ting snarare blivit värre sedan förra året.

Sociologen Heiner Köhnen har skrivit en rapport om företagskultur och personalpolitik i H & M.

Spionerar

– De sätter varumärket på spel. Och det på den marknad som är koncernens absolut viktigaste.

I hans rapport berättar anställda hur de straffas av butiksföreståndarna med minskad arbetstid och minskade inkomster om de på något sätt gör sina chefer missnöjda.

Malene Volkers:

– I flera fall har chefer från centralen i Hamburg gjort besök hemma hos sjuka medarbetare. I andra fall har de stått utanför deras bostäder för att kontrollera att de verkligen är sjuka.

Robert Triches