Alcatel och Lucent överens om fusion

Ericsson får en ny jättekonkurrent

MIN EKONOMI

Franska Alcatel och amerikanska Lucent Technologies sade på söndagen att de kommit överens om att slå samman företagen.

Koncernen, vars marknadsvärde hamnar på 257 miljarder kronor, ska ha huvudkontoret i Paris.

Fusionen innebär att en koncern med en omsättning på omkring 198 miljarder kronor och 88000 anställda, som direkt konkurrerar med svenska Ericsson, skapas.

Tusentals jobb bort

För att uppnå önskade synergieffekter kommer dock tio procent av jobben – nästan 9000 arbetstillfällen – inom koncernen att försvinna, enligt ett gemensamt pressmeddelande från de båda bolagen. Målet är att fusionen ska ge besparingar på 13,2 miljarder kronor, bland annat till följd av administrativ samordning och gemensamma inköp.

Om fusionen genomförs blir koncernen näst störst på den globala telekomarenan, inte långt från dagens etta: amerikanska Cisco Systems.

Aktieägarna i Alcatel kommer att få merparten av aktierna i det fusionerade bolaget, omkring 60 procent av aktierna.

Fusionen, som diskuterats en tid, har komplicerats av Alcatels planer på att öka sin andel i den franska försvarselektronikkoncernen Thales, vilket gör affären politiskt känslig i såväl Frankrike som Tyskland.

Alcatel sade på söndagen att samtalen om ett ökat ägande, från dagens 9,5 procent av aktierna i Thales, fortskrider.

Som delbetalning kommer Lucents aktieägare att få 0,1952 av en Alcatel-aktie för varje Lucent-aktie de äger.

Oberoende enhet

Ordförande i den fransk-amerikanska telekomjätten blir Alcatels Serge Tchuruk. Koncernchef blir Lucents Patricia Russo.

Lucent sade senare på söndagen att man kommer att skapa en separat och oberoende enhet som ska kontrollera bolagets känsliga kontrakt med USA:s regering, då bolaget planerar att gå ihop med Alcatel.

– Detta dotterbolag kommer att styras separat av en styrelse bestående av tre amerikanska medborgare som accepteras av USA:s regering, sade Russo.

Hon tillade att söndagens uppgörelse innehåller en straffavgift på en halv miljard dollar för ”båda sidor” om fusionen inte genomförs.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM