Banker ger klirr i kassan

MIN EKONOMI

Satsa på bankaktier i år.

Det är den bransch som 100 börs-vd:ar tror kommer gå bäst på börsen, enligt en undersökning som Dagens Industri har gjort.

Kommande räntehöjningar gör att börs-vd:arna gör tummen ner för fastighetsaktier i år.

Istället kommer bank- och finansbranschen att gå som tåget. 20 procent av vd:arna i Dagens Industris undersökning, gissar att det blir vinnarbranschen på börsen det kommande året.

- De fyra storbankerna tjänar väldigt bra med pengar och om räntorna stiger i kontrollerbar takt finns både risk och möjlighet för bankerna, säger Patrik Enblad, vd på H&Q Bank till DI.

It - en vinnare

Även it-sektorn förutspås bli en vinnare i år. Däremot pekas olja och råvaror liksom telekom, tillsammans med fastigheter, ut som de branscher som har sämst möjligheter på börsen framöver.

Varningsflagg

Var och en är dock som bekant sig själv närmast och bygg- och fastighetsdirektörerna menar att branschen visst klarar en räntehöjning på ett par procent.

Däremot höjer flera vd:ar ett varningens finger för att en konjunkturnedgång kan vara på väg.

- Alla har mycket att göra och orderböckerna är välfyllda. Samtidigt är jag lite förvånad över den yra som råder kring svensk ekonomi och börsen just nu . Det är en lite märklig situation som råder när alla är överens. Min magkänsla säger mig att när det ser som bäst ut ligger vändningen runt hörnet, säger Gunnebos vd Göran Gesselius till Dagens Industri.

Eva Buskas