13 bästa tipsen i sista minuten

Än finns det tid att deklarera smart

Foto: casper hedberg
bryderier Glöm inte att kolla alla kontrolluppgifter från bank och arbetsgivare. Om något är fel?–?stryk och skriv in rätt belopp.
MIN EKONOMI

I morgon ska deklarationen vara inne.

Ingen panik – än finns det gott om tid att deklarera smart.

Aftonbladet ger dig de 13 bästa tipsen i sista minuten.

1. Kolla alla uppgifter.

Specifikationen ska stämma med kontrolluppgifterna från banken och arbetsgivaren. Om något är fel?–?stryk och skriv in rätt belopp i den vita rutan bredvid.

2. Eget företag? Se upp för förtryckta fel.

Sedan 2003 får alla likadan blankett. Egenföretagarens ränteinkomst, ränteutgift och pensionssparande har förtryckts på blanketten, trots att dessa belopp ofta ska tas upp på blankett N1, N2 eller N3 A. Fördela räntorna efter vad som gäller företaget och vad som är privat.

3. Kliv över avdragsgränsen.

Det är allt svårare att få igenom avdrag. Men det kan löna sig att försöka. Tänk efter vilka utgifter du haft för att tjäna dina pengar. Var beredd att visa kvitton. Skriv totalbeloppen på blanketten, Skatteverket drar automatiskt av tusenlapparna under avdragsgränsen.

4. Resorna till jobbet.

Alla resekostnader över 7?000 kronor är avdragsgilla med 17 kronor per mil om du kör privatbil och 9 kronor per mil för tjänstebilen. Du måste uppfylla något av följande krav:

Du tjänar minst två timmar per dag på att ta bilen i stället för att åka kollektivt och du har minst fem kilometer till jobbet.

Allmänna kommunikationer saknas och det är minst två kilometer till jobbet.

Du behöver bilen på grund av handikapp. Här kan du dra av mer än milschablonen om kostnaderna är högre.

Du behöver bilen i jobbet. Avdrag under alla arbetsdagar om bilen använts i tjänsten minst 160 dagar och minst 300 mil. Vid 60 till 160 dagar blir det avdrag för tjänsteresedagarna.

5. Tillfälligt arbete – glöm inte avdragen.

Du har rätt till avdrag för bostadskostnaden på arbetsorten. Kan du inte styrka kostnaden så använd en schablon på 100 kronor per dygn.

Du får även göra avdrag för ökade levnadskostnader med 100 kronor per arbetsdag de första tre månaderna och 60 kronor därefter.

Du kan även dra av för en hemresa i veckan med billigaste färdmedlet.

6. Dubbel bosättning?– en lönsam affär.

Har du bytt jobb men har kvar bostaden på den gamla orten för att din make arbetar kvar? Då gäller samma regler som för tillfälligt arbete.

7. Glöm inte pensionsförsäkringen.

Tjänade du högst 394?000 förra året får du dra av premier på 19?700 för traditionella pensionsförsäkringar, unit linked-försäkringar och IPS (individuellt pensionssparande i bank).

Den som tjänade mellan 394?000 och 788?000 får göra avdrag på 5 procent av lönen. Avdraget görs under Allmänna avdrag.

8. Fördela om räntorna.

Sambeskattade kan fördela låneräntorna hur de vill. Om den ene får kvarskatt och den andre återbäring är det fritt fram att öka ränteavdraget för den ene och minska lika mycket för den andre för att slippa kvarskatten.

9. Sänk skatten med aktieförluster.

Förra året steg börsen med hela 33 procent. Nu gäller det att kvitta för att få ner aktieskatten. Skattelindringen blir högsta möjliga (30 procent) om aktieförlusten samma år kvittas från vinster på någon aktie, konvertibel eller aktiefond (även blandfond). I de flesta andra fall blir skattesänkningen 21 procent av förlusten, oavsett om det finns kapitalinkomster eller inte.

10. Sänk skatten vid hög vinst.

Om du gjort riktigt bra aktieaffärer har du nu chans att sänka skatten. Om aktierna som du sålt stigit mer än 400 procent lönar det sig nämligen att på K?4 använda en schablonregel som säger att inköpspriset får beräknas till 20 procent av försäljningspriset.

11. Skatta rätt om du sålt bostaden.

Försäljning av villa eller fritidshus deklareras på blankett K?5 och bostadsrätt på blankett K?6. Skatten är 20 procent av vinsten.

12. Skjut på bostadsvinsten.

Om du tjänade minst 50?000 på bostadsförsäljningen får du skjuta upp vinsten om du köpt eller ska köpa en ny bostad. Använd blankett K 2 och gå igenom reglerna i broschyrerna SKV 321 (bostadsrätt) och SKV 379 (småhus).

13. Ändra om du missat något.

Har du redan lämnat in deklarationen och nu kommit på ett avdrag du missat? Lugn, du kan begära att din deklaration ändras hur många gånger som helst fram till den 15 december. Sen har du fram till den sista december 2011 på dig att begära omprövning av deklarationen.

Du kan få pengarna redan i sommar

Elisabeth Marmorstein