Experten: Sälj fonderna om du behöver pengarna snart

MIN EKONOMI

Annika Creutzer, privatekonom på Skandiabanken, tror att börsåret 2007 kan bli riktigt svängigt.

Hennes råd är att sälja fonder om du behöver pengar snart men att annars ha is i magen.

– Det finns tecken på att vi kommer att få en rejäl berg- och dalbana under 2007. Det blir alltid svängigt efter stora uppgångar, som det varit bland annat i Kina och i Sverige. Då är det mycket psykologi, säger Annika Creutzer.

Hon har ett antal råd till småsparare som är oroliga över den kraftiga nedgången:

Om du behöver dina pengar relativt snart – till exempel för ett husköp – så sälj dina fonder stegvis, ta hem vinsterna och sätt in dem på bankkonto.

Fundera över om du till exempel ska sälja dina fonder och amortera dyra konsumtionslån, till exempel köksrenovering, reselån och postorderlån.

Om du ska ha pengarna på längre sikt kan du ha kvar pengarna i fonder men fundera på vissa omplaceringar om du tycker att du har för höga risker.

Du kan flytta dina pensionsförsäkringar mellan olika fonder utan skatt eller avgift. Till exempel kan du flytta över pengarna till räntefonder som en "parkeringsplats" och sen gå tillbaka till aktiefonder när det lugnat ner sig.

Om du känner oro så finns det många produkter med garanti – men se upp för deras avgifter och villkor.

"Svenska företag går bra"

Den senaste tidens störtdykning på börsen behöver inte vara så dramatisk på sikt, tror Annika Creutzer.

– Det kommer att vara skakigt, men börsen kan också gå upp. Kurvan kommer inte vara spikrak men det fundamentala är att svenska företag går bra, säger hon.

– Om vi skulle få en kraftig nedgång i hela ekonomin och går in i en lågkonjunktur, då minskar jobben och då får vi mindre pengar. Men det är inte det det handlar om nu, säger Annika Creutzer.

David Nannini Nilsson