"Tips på nya tillväxtmarknader?"

Läs hela chatten med Claes Hemberg, Avanza

MIN EKONOMI

Claes Hemberg säger: Hej! Nu är jag på plats!

mattiaswk säger: Hej! Vad är det som orsaker denna typ av börsfall??

Claes Hemberg säger: Börsfallet började med ett ras i Kina, som många spekulerat i under åtminstone en månad. Eftersom västvärlden exporterar allt mer till Kina så påverkas även den svenska börsen. Det finns egentligen inget skäl till att Stockholmsbörsen ska falla mer just nu - vi kan inte se några sådana skäl i alla fall. Folk har främst sålt Kina-fonder, och det är en rätt logisk reaktion.

Bromand säger: Hej Clas Hur stor är risken att börsen faller ännu mer? Mina investeringar är hos Stratega 30 Nordea? Vad hade du gjort ?

Claes Hemberg säger: Just nu ser vi inte någon risk för att börsen faller mer, men kommer det nya signaler om att den kinesiska ekonomin skulle påverkas kan något hända. Dina Nordea-fonder känner jag inte till, men generellt sett så har svenskarna egentligen för lite sparande i tillväxtregioner som Kina, där vi ser att den stora tillväxten komemr att finnas framöver. Hellre tillväxtfonder än en ganska tråkig Sverigefond.

Lydia säger: Är det någon sektor man ska passa sig extra noga för framöver? Och finns det någon som känns extra trygg, som man vågar satsa på?

Claes Hemberg säger: Tittar man på vad svenska sparare har, så är det fonder. Det finns ingen anledning att just nu gå in och köpa Kina-fonder - där ska man avvakta. Den nedgången kan fortsätta. Trygga sparformer, som många söker sig till när det går neråt, är läkemedelsindustrin. Det kan säkert kännas ganska tryggt. Men bästa svaret är egentligen - bredda dig och ha flera fonder och aktier, då får du ett tryggare sparande.

KalleL säger: Hur stor påverkan på dessa händelser har media? Låt säga att ingen tidning skulle rapportera om börsras, skulle fallet lindras då?

Claes Hemberg säger: Media har en stor roll här, så är det. Kommer det negativa signaler från Kina så börjar sparare sälja, vilket leder till ett börsfall - men vi kan inte gå ut och kräva censur. Vi kan inte heller skylla på media - i dag vet sparare mycket mer om vad som händer än tidigare, vilket gör att vi kommer att få se fler tvära kast framöver.

Anonym säger: Hej!

Man har ju tidigare läst att många tror att börsen ska fortsätta uppåt ett tag till. Är det kanske så att det är köpläge för att minska förlusten nu från gårdagens ras?

Claes Hemberg säger: Att hitta köplägen är jättesvårt. Varje sparare måste titta på lite längre sikt - vill du äga aktier på lång sikt, Volvo t ex, så kan det visst vara köpläge just nu - men det är svårt att veta. Jag skulle nog inte rekommendera att gå in och köpa just i dag - vänta lite grann och se vad som händer först.

Nina Merkel säger: Läser att många säljer i panik... är det klokt eller ska man avvakta?

Claes Hemberg säger: Jag tror inte att det är klokt att göra något i panik. Har du varit med under uppgången i Kina under de senaste tre åren så finns det anledning att minska ditt ägande där - men det finns inga skäl att lämna den svenska aktiemarknaden, det tror jag inte. Vi ser heller inga tecken på att det här liknar raset i maj förra året, när börsen gick ner 17 procent på tre veckor. Det är inte det vi ser nu - detta påminner mer om november när börsen gick ner fem procent på kort tid och sedan återhämtade sig snabbt.

Anonym säger: Hur kommer bostadspriserna påverkas på 2-3 års sikt, främst i öresundsregionen?

Claes Hemberg säger: Jag var i Malmö för två veckor sedan, och de ser ingen anledning till att priserna skulle vara på väg ner. Både danskar och tyskar köper allt mer i regionen - men jag tror att det är mäklarna i Skåne som har bäst koll på det.

Daniel säger: Kommer alla fondförsäljningar kunna genomföras idag, eller blir det som i maj förra året, när jag satt fast i en vecka i Kina-fonderna?

Claes Hemberg säger: En viktig fråga att ta upp. Man ska kunna ställa krav på snabba byten - tar det en vecka ska du byta bank. Så länge ska man inte behöva vänta. Men visst, det kan ske nu också - men det ska man inte acceptera.

Mattias säger: Bör man sälja det man har specefikt i kina nu eller bör man tänka långsiktigt och ha kvar ett fondsparande där? några tips på nya tillväxtmarknader? typ brasilien?

Claes Hemberg säger: Kina kommer att växa så det knakar de närmaste 10, 20, 30 åren, så det finns ingen anledning att lämna Kina. Men det svänger upp och ner - det får man vara beredd på. Yngre sparare kan gott ha 10-15 procent av sitt sparande i Kina. Andra tillväxtregioner är Brasilien, Indien, Ryssland - titta på dem och lägg 10 procent i vardera region, det kan ge ett bra sparande på lång sikt. Afrika är också intressant, men där kanske man ska nöja sig med 5 procent.

Wembley säger: Har du några tips på papper som man kan shoppa nu under rean? :-)

Claes Hemberg säger: Det tankesättet som du utgår från är att den som går ner mest också går upp mest - och tänker du så så ska du välja dem som gått ner mest. Så enkelt är det. Enskilda aktier är svåra att peka ut.

korvan säger: Om man jämför detta börsfall med det i världen runt 1921, hur stor skillnad är det? Eller är det ens något att jämföra?

Claes Hemberg säger: Depressionen pågick under många år. Det vi ser nu är hittills bara en dag - så det kan vi inte jämföra på något sätt. Vi får avvakta och se vad som händer.

Sonja säger: Hej! Finns det någon risk att börsfallet påverkar mina PPM-fonder negativt?

Claes Hemberg säger: Absolut. Dina PPM-fonder i Kina har gått ner och kan fortsätta göra det. Men det är ett sparande på lång sikt, så jag tror inte att du ska förändra så mycket. Det finns ingen anledning att vikta om bara för att det gick ner lite grann - behåll fokus på tillväxtregioner. Har du för mycket fokus på Kina kan du dra ner lite på sikt, men inte över dagen.

Reznor säger: När kommer vi få se ett rejält ras på priserna i den otroligt övervärderade bostadsmarknaden? Någon gång måste ju fantasipriserna ta slut?

Claes Hemberg säger: Det har jag ingen aning om. Bra fråga - men tyvärr.

Moderator säger: Då var det dags för dagens sista fråga!

Linus säger: Vad är det egentligen som påverkar upp och nedgång på börsen, spelar egentligen hur det går för företaget någon som helst roll? Eller handlar det bara om hur stor eller liten efterfrågan det är på aktierna?

Claes Hemberg säger: Börsen ska vara en spegelbild av hur bolagen går. Men det finns mycket annat som spelar in - pensionssparande t ex som driver upp kurserna. Det är en stor fråga som är svår att svara på såhär. Tack alla som har chattat! Sammanfattningsvis kan jag säga att det vi ser nu är ingenting vi behöver vara oroliga för, det går upp och ner på börsen. Det finns inga skäl att tro att det här fallet ska pågå i flera veckor eller månader. Ta tillfället i akt och titta igenom ditt sparande och hitta en bra balans.

Moderator säger: Då är tiden ute! Tack Claes Hemberg, och tack alla som har ställt frågor.