Svensk Handel vill skriva på

Hotar att köra över moderorganisationen - kan riskera miljonböter

MIN EKONOMI

Handelns arbetsgivarorganisation vill inte ha någon strejk.

Nu hotar man att köra över moderorganisationen Svenskt Näringsliv och skriva på avtalet med Handels ändå.

Medlarna tar i eftermiddag de första kontakterna med parterna.

Medlarna träffas idag för att försöka komma fram till en lösning på konflikten.

Medlingsinstitutet har utsett Bengt KÅ Johansson, Rune Larson och Gunilla Runnquist till medlare. Vid 15-tiden var de på väg till parterna för ett första samtal.

- Medlarna har träffats för första gången idag. Nu är de på väg ut att träffa parterna. Men någon medling har inte startat ännu, säger Anne-Marie Egerö vid Medlingsinstitutet.

Medlarna har lagt locket på men räknar med att köra hårt de närmaste dagarna.

De har också möjlighet att knuffa fram konflikthotet till andra sidan påsk.

- Om konfliktvarslet hänger kvar så har våra medlare möjlighet att skjuta på en konfliktåtgärd. Det är ovanligt att vi gör det, men det är möjligt, säger Egerö.

"Strejk omodernt"

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel sa redan i förmiddags att man är beredd att skriva på även om medlarna misslyckas - och köra över moderorganisationen Svenskt Näringsliv.

Svensk Handels vd Dag Klackenberg säger till SVT:s A-ekonomi att hotet om strejk känns väldigt omodernt.

- Det andra alternativet är att hitta en lösning som Svenskt Näringsliv kan leva med. Om inte det fungerar får vi skriva på och vara stolta över det, säger Klackenberg.

Att trotsa Svenskt Näringsliv och skriva på avtalet man tidigare var överens om kan kosta Svensk Handel 600 miljoner kronor i böter, uppger TT.

Något Svenskt Näringsliv förnekar.

- Det har inte gjorts några hot om påföljder överhuvudtaget, säger Kirsten Åkerman, tf presschef vid Svenskt Näringsliv.

Ingen vid arbetsgivarnas huvudorganisation ville i eftermiddags uttala sig om vad som händer om Svensk Handel skriver på avtalet man var överens om, det avtal som stoppades av Svenskt Näringsliv.

-Det är totalt hypotetiskt och det finns inget man kan säga om det nu. Det är något som man får ta ställning till då och inget som går att ha en idé om nu, säger Åkerman.

Om Svensk Handel skriver på utan att Svenskt Näringsliv godkänt avtalet kommer frågan om skadestånd att avgöras av Svenskt Näringslivs styrelse.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM