– Nej, vi ska inte binda våra bolån

Familjen Calmvik satsar på rörlig ränta

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
bygger hus Lotta (med Astrid 6 månader) och Jacob Calmvik tänker inte binda sina lån, trots det gynnsamma läget. ”För att tjäna på det måste räntan skena till nivåer som inte ens bankerna kunnat förutse”, säger Jacob Calmvik.
MIN EKONOMI

Är du orolig för att boräntan ska skena?

Då är det läge att binda lånen nu.

–?Kostnaden för att ha bunden ränta ser ut att bli lägre än på mycket länge, säger Tomas Pousette på SBAB.

De senaste tio åren har det tveklöst varit en avsevärt bättre affär att ha rörliga bolån jämfört med att binda dem.

Nu är läget annorlunda. Med de förväntade ränteökningarna ser det ut som om bundna lån i genomsnitt kommer att kosta lika mycket som rörliga.

– Fördelen med bunden ränta är att man vet exakt vilka boendekostnader man har. Nackdelen har varit att det kostat lite mer. Men den kostnaden ser ut att bli ganska liten just nu, säger Tomas Pousette.

I morgon ser den ut att krympa ännu mer då bolåneinstituten och bankerna väntas höja sina räntor – igen.

Den högre räntan för bundna lån fungerar som en försäkring mot plötsliga räntehöjningar.

– Ekonomiskt sett är det antagligen bättre att fortsätta med rörlig ränta. Men för den som känner sig nervös och har stora lån kan det vara en bra idé att binda nu. Det egna välbefinnandet är också värt pengar, säger Annika Creutzer, privatekonom på Skandiabanken.

Tar rörliga lån i?stället

Jacob och Lotta Calmvik står i begrepp att bygga hus på sin tomt i Nacka. De har noga följt debatten om räntorna och har bestämt sig för rörliga lån.

– Bankerna tar betalt för vad de tror att räntan kommer att vara under bindningstiden. Enda gången som man tjänar på bunden ränta är när de har prognostiserat fel och räntan sticker iväg, säger Jacob Calmvik.

– Historiskt sett har det väldigt sällan varit fallet och därmed är bunden ränta en i mina ögon väldigt dyr försäkring.

”Bind inte allt”

Den som har små ekonomiska marginaler bör dock noga överväga om det inte är dags att binda räntan.

– Det finns fortfarande ett uppenbart och konkret räntehöjningshot. Men som vanligt skulle jag vilja råda människor att inte binda allt – rörlig ränta brukar löna sig i längden, säger Hubert Fromlet, chefsekonom på Föreningssparbanken.

Olle Castenius