"Chefers bonusar gynnar företagen"

Ekonomiprofessor om vd:arnas bonusklipp

MIN EKONOMI

Chefers miljonbonusar upprör många. Men enligt Clas Bergström som är professor i finansiell ekonomi, är bonusarna bra för företagen.

– Det finns ett samband mellan storleken på bonusen och hur bra företaget sköts, säger Clas Bergström som är professor vid Handelshögskolan i Stockholm till DN.

Optionsprogrammen till cheferna inom några av de största företagen i Sverige har kritiserats hårt. Senast var det Annika Falkengren som är vd för SEB som kritiserats för sitt innehav av optioner som är värda 50 miljoner. Men hon är inte ensam, Volvos vd Leif Johansson uppges ha optioner värda 18 miljoner och Gunnar Brock har optioner för 19 miljoner, skriver DN.

Många kritiska röster har höjts mot vd:arnas optioner men nu menar ekonomiprofessorn Clas Bergström att bonusarna är till fördel för företagen.

– De företagsledare som anstränger sig hårt för att dämpa nedgången och gör ett bättre jobb än konkurrenterna, något som gynnar aktieägaren, ska belönas för det, säger han till DN.

Men hur stor bonusen bör vara, har han ingen uppfattning om.

– På en fungerande marknad görs det upp i avtal mellan företagsledningen och ägarna. Men man kan notera att även när bonusraset var som värst i USA och företagsledningarna genom olika bonusprogram tog omkring 20 procent av företagets vinster, så var det ändå bättre för de företagens aktieägare jömfört med de konkurrenter i Europa som inte hade bonussystem, säger han.

Susanna Vidlund