Svensk finansman jagas i USA

Misstänkt för regelvidriga affärer i samband med orkanen Katrina

MIN EKONOMI

Den svenske finansmannen Thomas Sandell misstänks för regelvidriga så kallade blankningsaffärer i samband med orkanen Katrina.

Nu jagas han av den amerikanska finansinspektionen, skriver Dagens Industri.

Den amerikanska finansinspektionen, SEC, är på jakt Thomas Sandell. Enligt den amerikanska nyhetsbyrån Bloombergs är han misstänkt för så kallade nakna blankningsaffärer i samband med orkanen Katrina.

Nu tänker SEC:s utredare rekommendera att myndigheten vidtar rättsliga åtgärder mot de regelvidriga aktieaffärerna.

Samarbetar med finansinspektionen

Sedan början av året har SEC undersökt Thomas Sandells aktieaffärer. Enligt källor till nyhetsbyrån Bloombergs samarbetar Sandell Asset Management med finansinspektionen.

Affärerna som nu ifrågasätts daterar tillbaka till mars i fjol då kreditkortsföretaget Capital One lade ett bud på New Orleans-banken Hibernian. Fram till den 30 augusti låg Hibernians aktiekurs kring budnivån.

Men två dagar innan affären skulle gå i hamn slog orkanen Katrina till. Veckan efter föll aktiekursen med 11 procent och SEC misstänker att Sandell Asset Management sålde Hibernianaktier som företaget inte ägde och därmed gjort sig skyldig till så kallad naken blankning.

På grund av den fallande aktiekursen gav Capital One ett lägre bud än vad man tidigare beräknat. Tidigare hade man räknad med cirka 40 miljarder kronor men slutpriset blev cirka 36 miljarder i stället.

Enligt SEC-chefen Michael Cox är naken blankning en manipulation av marknaden och kan leda till att aktiekursen pressas ned och och skadar ett företags möjligheter att skaffa kapital.

Kan leda till åtal

Nu spekulerar bedömare i New York att Thomas Sandell kommer åtalas men ännu har ärendet inte lämnat över till åklagare, skriver Dagens Industri.

Tomas Sandell som ursprungligen kommer från Malmö, bor numera i New York. Han grundade Sandell Asset Management i New York 1998. Idag har företaget kontor i såväl London som Hong Kong. Hans hedgefond Castlerigg förvaltade i somras enligt uppgifter 30 miljarder kronor och drivs av Sandell Asset Management.

Fakta / Blankningsaffärer

Susanna Vidlund