Bostadspriserna fortsatt höga

Mest ökar villapriserna i Malmö

MIN EKONOMI

Priserna på villor och bostadsrätter fortsätter stiga i Sverige, visar ny statistik från maklarstatistik.se.

Trots att bostadsrätternas pris har ökat med massiva tretton procent det senaste året, tror man på en fortsatt uppgång.

– Priserna kommer troligtvis att öka även fortsättningsvis om än långsammare än vad de gjort de senaste åren, säger Per Johnler, VD på Fastighetsbyrån.

Riksbanken har genomfört fem räntehöjningar i år. Nyligen höjdes styrräntan och man har aviserat att fler höjningar är att vänta. Trots det är priserna på bostäder i Sverige fortsatt höga, visar statistik från maklarstatistik.se som är ett samarbete mellan Föreningssparbanken Fastighetsbyrå, Mäklarsamfundet och Svensk Fastighetsförmedling.

Men enligt Per Johnler som är VD på Fastighetsbyrån, råder det ingen prisbubbla på bostadsmarknaden vad gäller bostadsrätter.

– Stabiliseringen av bostadsrättsmarknaden är en indikator på att Riksbankens räntehöjningar nu gett önskad effekt. Det är en naturlig utveckling efter år av dramatiska prishöjningar. Här delar vi Riksbankens uppfattning om att det inte förekommer någon bostadsbubbla, säger Per Johnler.

I Stockholm har man dock den senaste tiden märkt en avtrappning. Där har bostadsrättspriserna fallit med sju procent de senaste månaderna.

Oförändrat senaste tre månaderna

Medelpriset på en bostadsrätt i riket ligger idag på 1 118 000 kronor och för en villa på 1 668 000 kr.

Priserna på villor fortsätter att stiga i riket under den senaste tremånadersperioden. Malmö har den största ökningstakten i landet.

Stor-Stockholm har en prisuppgång på tio procent den senaste tolvmånadersperioden och Stor-Göteborg visar en ökning på åtta procent under samma period. Stor-Malmö uppvisar den högsta ökningstakten av de tre storstadsregionerna med en ökning på tolv procent. För den senaste tremånadersperioden är tendensen dock oförändrade priser både i Stor-Stockholm och i Stor-Göteborg medan Stor-Malmö visar på fortsatt stigande priser.

– Den positiva prisutvecklingen i Malmö beror till stor del på ett ökat intresse från Danmark. Bostadspriserna på den danska sidan är väsentligt mycket högre än i Sverige, i kombination med att de har en högre ränta. Det skapar en stor efterfrågan på ett billigare boende både i Malmö och i övriga Skåne, säger Per Johnler.

Fakta / Bostadspriser

Statistiken baseras på försäljningen av 15 179 bostadsrätter och 14 187 villor under perioden augusti till oktober 2006.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM