Se upp när du ger bort pengar

Varje jul skinnas givmilda på miljoner

Lena Ullman lurades av en telefonförsäljare att skänka 250 kronor. Men när inbetalningskortet kom, anade hon oråd. Organisationen hade inget 90-konto.
MIN EKONOMI

Se upp med vem du skänker pengar till i jul.

Varje år skinnas givmilda svenskar på miljonbelopp.

Och det är stressade småbarnsföräldrar som är bedragarnas favoritoffer.

Svenska folket skänker pengar till välgörenhet som aldrig förr. Branschen har fyllts av skojare som utnyttjar välviljan för att fylla sina egna plånböcker.

Tricket är att gömma sig bakom namn som är förvillande lika andra organisationer. Välkända Barncancerfonden har de senaste åren förväxlats med oseriösa Cancer- och barnhjälpen.

Ringer hem till folk

- Folk luras att tro att de har skänkt pengar till oss, säger Olle Björk på Barncancerfonden.

Skojarnas bästa knep är att ringa hem till folk. Men de gör även utskick och står med bössor på stan. Ofta handlar det belopp från ett par hundralappar och uppåt.

- Favoritoffret är en stressad småbarnsförälder som står hemma och lagar middag, säger Erik Zachrison på Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

För att sätta stopp för skojarna har de seriösa frivilligorganisationerna därför ställt samman en svart lista med namn på organisationer man ska undvika.

En av de mest aktiva föreningarna på listan just nu är Svenska smärtafonden. Lena Ullman, 62, i Stockholm var en av dem som lurades av organisationens telefonförsäljare.

Anade oråd

- De ringde hem till mig och verkade jätteproffsiga, så jag gick med på att betala 250 kronor, säger hon.

Men när inbetalningskortet kom anande hon oråd.

- Jag såg att det inte hade något 90-konto och förstod att det var något lurt. De som ligger bakom det här borde skämmas.

Svenska smärtafondens ordförande Anders Sköld hävdar att 60 procent av de elva miljoner kronor de samlat in i år kommer att gå till cancerforskning eller sättas i fonder för senare utbetalning.

- Jag tycker inte vi lurar folk, säger han.

Hur mycket tjänar du själv på det här?

- Jag har inga exakta siffror, men det är klart jag tjänar pengar på det här, precis som läkare och forskare.

Staffan Lindberg