Nu kan alla se vad du tjänar

Ny gratis söktjänst på nätet

MIN EKONOMI

Nyfiken på vad din granne tjänar?

Nu kan du enkelt knappa in på datorn och se vad grannen har för inkomst.

På torsdagen startades en sajt - men intresset blev så stort under eftermiddagen att sidan tvingades stänga.

På torsdagen lanserade Ratsit kostnadsfria kreditupplysningar för den som registerar sig på webbplatsen.

Den som är nyfiken på vad andra tjänar behöver bara skriva in namnet på den person som ska kollas.

På några sekunder hämtar Ratsit information om inkomster och eventuella betalningsanmärkningar.

– Tanken är att Ratsit ska kunna hämta ännu mer information i framtiden, men det är alternativ som inte kommer att vara kostnadsfria, säger Ratsits vd Johan Forsberg till Dagens Nyheters nätupplaga.

Säkra affärer

Enligt företaget är tjänsten i första hand till för att man som privatperson ska kunna skapa bättre förutsättningar för säkra affärer.

– Nu kan privatpersoner enkelt, snabbt och utan kostnad kontrollera köparens betalningsförmåga. Allt som behövs är tillgång till internet. Detta gör att fler kommer att kunna göra säkrare affärer, vilket kan ge en positiv effekt för många personers privatekonomi på sikt, säger Johan Forsberg VD på Ratsit AB på företagets hemsida.

Frågan är väl dock om inte fler kommer använda tjänsten till att ta reda på vad exempelvis grannar, arbetskamrater och vänner tjänar.

Överbelastning

Men sökningarna på ratsit.se var så kraftiga under eftermiddagen att sajten tvingades stänga ned uppkopplingen mot datakällan då den var på väg att överbelastas vid 16-tiden.

Fortfarande vid 7-tiden på fredagsmorgonen var sajten överbelastad och endast hälften av besökarna kom åt tjänsten, enligt information från företaget.

Om ratsit.se:

Jörgen Källström, Susanna Vidlund