Björn & Benny i miljontvist

Tingsrätten ska avgöra vem egentligen skrivit ”Kristina från Duvemåla”

MIN EKONOMI

STOCKHOLM

Stockholms tingsrätt ska i veckan avgöra vem som egentligen skrev vad i manuset till Kristina från Duvemåla.

Musikalen blev en gigantisk succé i Sverige och om den sätts upp i USA väntar nya miljoner för de rätta upphovsmännen.

Foto: aftonbladet bild
Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

Det enda som går att säga med bestämdhet är att Kristina från Duvemåla bygger på Vilhelm Mobergs utvandrarepos och att musiken och texterna till dem är skrivna av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Vad Stockholms tingsrätt ska avgöra efter förhandlingarna den 6–8 februari är vem som gjorde vad när innehållet i böckerna på 1990-talet användes för att skriva manus till musikalens ramberättelse.

Högljutt bråk

Björn Ulvaeus och Benny Andersson vände sig i först till dramatikern Carl-Johan Seth som levererade ett manus som han anser låg till grund för uppsättningarna i Malmö, Göteborg och Stockholm. Andersson och Ulvaeus hävdar dock att det manuset var så dåligt att de sex månader före urpremiären tvingades kalla in regissören Lars Rudolfsson och dramaturgen Jan Mark för att börja om från början.

Parterna har bråkat i över tio år och när de hösten 2005 möttes i tingsrätten för en förberedande förhandling blev det stundtals ganska högljutt.

– Vi jobbade två eller tre år utan att komma en meter med ditt manus. När Rudolfsson kom in rann det bara på, sade Björn Ulvaeus.

Carl-Johan Seth stod som manusförfattare i programbladet till premiären i Malmö 1995, men har sedan dess strukits ur allt officiellt material. För ex-Abborna är det också en besvärande faktor att de bara en månad före premiären skrev ett avtal med Seth som klargjorde att han var manusförfattare. Under de förberedande förhandlingarna framkom också att Seth hittills fått fem miljoner kronor i ersättning.

Andersson och Ulvaeus hävdar att avtalet inte har med saken att göra eftersom det rör ett manus som aldrig användes. Pengarna betalades ut för arbetsrons skull, hävdar de.

Framtida inkomster

Stockholms tingsrätts uppgift blir att jämföra de båda manusen och se hur de förhåller sig till varandra och till Mobergs böcker. Hur har handlingen byggts upp, vilka är nyckelscenerna och hur porträtteras huvudpersonerna? Samtliga inblandade kommer att höras av domstolen.

Tvisten handlar givetvis också om hur framtida inkomster från musikalen ska fördelas. I ett par år har det talats om en Broadwayuppsättning, men den senaste tiden har det varit tyst om de planerna. Det kan bero på manusbråket, men också att Andersson och Ulvaeus har haft en hel del att göra med musikalen Mamma Mia som snart ska filmas av skådespelaren Tom Hanks produktionsbolag med skådespelerskan Meryl Streep i huvudrollen.

Kristina från Duvemåla sågs av över en miljon människor, medan Mamma Mia hade setts av drygt 847000 när föreställningen på Cirkus i Stockholm lades ner för tre veckor sedan.

Fakta: Kristina från Duvemåla

Björn Ewenfeldt/TT