Bopriserna sjunker – men inte i Norrköping

I fem län går priskurvan mot strömmen

MIN EKONOMI

Priserna på bostadsrätter sjunker runtom i landet.

Men det finns undantag.

I fem län pekade priskurvan uppåt i slutet av förra året.

Priserna på bostadsrätter sjönk i 13 av Sveriges 21 län under fjolårets tre sista månader, enligt färska siffror från Mäklarstatistik. Men fem län går mot strömmen. I Östergötland, Gävleborg, Halland, Dalarna och Jämtland gick priserna upp.

I Jämtland och Dalarna har prisstegringen en naturlig förklaring. I ordets rätta bemärkelse. Närheten till natur och skidåkning lockar folk från storstadsregionerna att köpa bostadsrätter där även på vintern.

– I Dalarna och Jämtlands län har vi så pass många fritidsbostadsrätter som ingår i statistiken att det påverkar. Trycket är hårt där uppe, man vill köpa fritidsbostad i bostadsrättsform, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet, till TT.

Försäljningsboom

I Jämtland var prisutvecklingen i det närmaste explosionsartad under 2007. Genomsnittspriset för en bostadsrätt steg med över 50 procent. Men bortsett från Sälen och Åre är priserna fortfarande relativt låga i Jämtland och Dalarna, hävdar Claudia Wörmann.

– Du får väldigt mycket bostadsrätt för pengarna.

I Gävleborgs län var det bara i Gävle som det såldes tillräckligt många bostäder under hösten för att en tendens ska kunna skönjas på kommunnivå. Den pekade på sjunkande priser – medan siffrorna för hela länet gjorde tvärtom.

Klimatpåverkan?

I Östergötland steg priserna i Norrköping, men sjönk i Linköping. En orsak kan vara att priserna länge varit lägre i Norrköping.

– Linköping har varit prisledande i flera år. Jag tror att Norrköping är på väg ifatt, säger Anders Andersson, fastighetsmäklare i Norrköping.

I Halland är det oftast bostäderna vid kusten som drar upp prisstatistiken, enligt Claudia Wörmann. Men i ljuset av klimatförändringen och stigande vattennivåer ställer hon sig frågande till om egenskapen ”kustnära” förblir en prisstegrare i framtiden.

– Blir det som tidigare var en försäljningsmagnet ett orosmoment? Ja, det tror jag säkert. Om Al Gore har rätt.

Johannes Cleris/TT