Lär dig fondspara – på fem minuter

Experten Mats Wester hjälper dig steg för steg

Foto: THOMAS SANDBERG
FONDSPARA PÅ FEM MINUTER Mats Wester hjälper dig – steg för steg – att komma igång med ditt fondsparande.
MIN EKONOMI

Nu kan du lära dig att fondspara på fem minuter.

Experten Mats Wester hjälper dig att komma i gång direkt.

– Det finns tre viktiga frågor att ta ställning till, sedan är du i gång, säger Wester.

Mats Wester.

Mats Wester är expert på fonder och har många års erfarenhet av ekonomiska investeringar.

För de som inte har något fondsparande idag är den tidigare ekonomijournalistens råd givet.

– Det första man måste fundera kring är tre saker. Hur intresserad är jag? Hur lång tid kan jag vara utan pengarna? Hur mycket kan jag spara varje månad?, säger Wester och utvecklar nedan de tre frågorna.

Hur intresserad är jag?

– Ska man vara ärlig så är inte särskilt många intresserade av att följa med på börsen. Vissa fonder kräver ett visst intresse där du snabbt måste ta ut dina pengar om något händer i till exempel Indien. Att välja en globalfond, som har stor spridning över hela världen, är ett bra tips för de allra flesta.

Hur lång tid kan jag vara utan pengarna?

– Det finns egentligen tre olika sparhorisonter. Det första är den buffert som är bra att ha den dag till exempel kylskåpet går sönder. Det andra är ditt sparande på medellång sikt som bland annat fonder innefattar och det tredje är ditt pensionssparande.

Hur mycket kan jag spara varje månad?

– De som har en normal inkomst tycker jag ska fondspara mellan 500 och 1000 kronor varje månad. Månadssparandet är det överlägsna sättet eftersom du på så sätt får en bra snittkurs på dina fonder.

När det gäller fördelningen mellan fonderna i varje enskild portfölj beror det enligt Wester på hur mycket man sparar varje månad.

– Alla bör ha en globalfond i sin portfölj och det räcker med en fond om man sparar 500 kronor i månaden. Investerar man 1 000 kronor varje månad kan man välja att ha två-tre fonder i portföljen. Då tycker jag att en Sverigefond och någon tillväxtmarknad som Asien, Brasilien eller övriga Latinamerika är bra alternativ.

FAKTA

Börja fondspara – Mats Westers bästa råd

1. Se över din ekonomi

”Hur mycket har du råd att spara varje månad? Bestäm en summa pengar som du kan investera i fonder.”

2. Sök på internet efter olika typer av fonder

”Det finns sidor som sätter betyg på olika fonder och är man inte väldigt insatt själv är det här en bra riktlinje. Leta inte för länge efter att hitta det absolut bästa alternativet – det är för svårt.”

3. Kom i gång

”De första månaderna kommer det kanske att kännas i plånboken att du sparar varje månad. Efter ett tag kommer du inte märka att det dras en viss summa varje månad till ditt fondsparande.

4. Sluta inte spara

”Ha tålamod i början och sluta inte att spara – det är det absolut sämsta du kan göra. De som hela tiden avbryter sitt sparande om till exempel börsen går ner är de stora förlorarna i längden.”

5. Gå mer på djupet

”När du kommit igång med ditt sparande kan du gå läsa på mer om olika fonder och kanske byta till en ännu bättre fond än den du valde från början.”

6. Uppdatera dig en gång om året.

”Gå genom ditt innehav och se om dina fonder fortfarande håller måttet. Om inte – var inte rädd att byta ut de fonder du inte är nöjda med.”