Experten: Så får en fond sitt betyg

”Både betyg fyra och fem är intressanta”

Foto: THOMAS SANDBERG
FONDSPARA PÅ FEM MINUTER Mats Wester hjälper dig – steg för steg – att komma igång med ditt fondsparande.
MIN EKONOMI

Har du svårt att välja fonder till ditt sparande?

Då kan fondernas betyg vara ett bra steg på vägen mot framgång.

– Både betyg fyra och fem är särskilt intressanta, säger Morningstars analyschef Jonas Lindmark.

Foto: AFTONBLADET BILD
Jonas Lindmark.

Jonas Lindmark är analyschef på Morningstar – världens största oberoende utgivare av information, analys och rating av fonder.

Enligt honom liknar betygsättningen av fonder mycket det gamla systemet som fanns i skolan med betyg från ett till fem.

Ett betyg som grundar sig på fem olika syften.

1. Sammanfatta information

– Huvudpoängen är att man på samma sätt som i skolan ser till historiska prestationer och när det gäller fonder är tidsaspekten tre, fem och tio år. Betyget ska precis som i skolan inte ses som någon framtidsprognos. En andra liknelse med skolbetygen är att en viss procent av alla fonder inom en kategori får ett visst betyg. Till exempel kan bara tio procent få det högsta betyget. En tredje liknelse är att man i skolan får betyg i ett visst ämne och vi jämför fonder som ingår i samma kategori. Det vill säga Japanfonder jämförs med andra Japanfonder.

2. Bredda fokus

– Vi vill bredda fokus så att fondsparare inte bara ser till avkastningen. Man måste också se till faktorer som risk och avgifter.

3. Morot och piska

– Precis som i skolan kan betygen få elever att anstränga sig lite mer och på så sätt lyfta hela klassen. Vi vill med vår betygsättning motivera förvaltarna att göra ett bättre jobb.

4. Varna för dåliga fonder

– En fond som har fått betyget en stjärna kan man oftast se att de har onödigt höga avgifter eller att det slarvas i förvaltningen och på så sätt blir det lite av en framtidsprognos.

5. Tipsa om bra fonder

– I den mån som det finns ett samband med en historisk avkastning och framtida framgång vill vi tipsa om vilka fonder som lyckats bra i sin grupp.

Jonas Lindmark vill samtidigt varna för att inte stirra sig blind på betygen när man väljer fond.

– Det är ett steg i hur man väljer fond. Först och främst tycker jag att man ska se på vilken risknivå man ska ha på sitt sparande och sedan välja en bransch eller kategori. Efter det kan man titta på betygen och välja någon med högt betyg.

Vilket betyg krävs det för att du själv ska köpa en fond?

– Både betyg fyra och fem är särskilt intressanta och en stark signal på att det är välskötta fonder.