Här är fem heta fonder

Ekonomijournalisten Petter Brunnberg tar fram fem intressanta fonderna

MIN EKONOMI

Har du svårt att bestämma dig för vilka fonder du ska välja?

Petter Brunnberg, journalist på ekonomisajten E24, hjälper dig på rätt väg.

Här är de fem fonder som han tycker är absolut mest intressant den närmaste tiden.

AMF pension aktiefond Sverige

Brunnbergs kommentar: Fonden hör till de Sverigefonder som presterat bäst de senaste fem åren. Avgiften är låg, bara 0,4 procent. Eftersom många Sverigefonder har mycket snarlika innehav kan det vara intressant att titta mer på avgiften.

East Capital Rysslandsfonden

Brunnbergs kommentar: Intressant marknad som växer snabbt. East Capital är specialiserade på regionen. Därför är fonden intressant trots något hög avgift - 2,5 procent. Som på alla tillväxtmarknader är risken hög men möjligheten till vinst är också stor på lång sikt.

Spiltan räntefond

Brunnbergs kommentar: Räntefonder är inget för den som vill spara på lång sikt. På kort sikt ger de lägre risk än aktiefonder. Fördelen med Spiltan är den väldigt låga avgiften på 0,1 procent. Ett alternativ till räntefonder kan vara bankkontot om man söker låg risk. Sedan räntorna stigit på senare tid ger vissa mindre banker bra sparränta.

HQ Kinafond

Brunnbergs kommentar: Det finns mycket osäkerhet på den kinesiska marknaden och i slutet av förra året fick alla som sparat i Kinafonder se sina besparingar minska i värde. Trots det finns det jättepotential i landet, men kom håg att sprida riskerna på flera håll.

Avanza Zero

Brunnbergs kommentar: Det ä r en indexfond som följer Stockholmsbörsen 30 största bolag. Eftersom den inte har aktiv förvaltning kommer den aldrig att tillhöra de bästa Sverigefonderna men inte heller de sämsta. På ett år har den backat med 18 procent medan den bästa Sverigefonden bara backat med 12 procent. På lång sikt kan den bli bra på grund av att avgiften är noll.