Efter raset – här är vinnarfonderna

Fonderna som har fyndpris

Foto: AFTONBLADET BILD
Stockholmsbörsen rasade med 13 procent i januari och nu tycker experterna att det finns fynd att göra på fondmarknaden.
MIN EKONOMI

Börsen har gått ner 13 procent hittills i år.

Nu kan du tjäna pengar på börsraset – om du investerar i rätt fonder.

– Det kan finnas ett positivt överraskningsmoment i småbolagsfonder, säger Håkan Johansson på Swedbank Investment Center.

Håkan Johansson.

Världens börser har tagit mycket stryk i början av året och Stockholm är inget undantag.

Året fick en sämre start än på väldigt länge och bara i januari gick börsen ner 12 procent.

Ett ras som bidragit till att många fonder fallit värde och nu tror Håkan Johansson på Swedbank Investment Center att det finns fynd att göra på fondmarknaden.

Här är hans bästa tips på 12 månaders sikt:

Småbolagsfonder

– Det är en kategori som utvecklats svagt under en längre tid och jag tror inte att det spelar någon roll om man väljer svenska eller europeiska småbolagsfonder. Kategorin ligger just nu inte särskilt högt upp hos de flesta bedömare varför det finns ett positivt överraskningsmoment om det skulle visa sig att de undviker recession i USA, säger Johansson.

Råvarufonder

– Kategorin har tagit mycket stryk, men låga räntor, stabilare konjunktur och fortsatt hög efterfrågan i världen talar för att det är en kategori som kan återta ledartröjan under 2008, säger Johansson.

Growthfonder

– Det är en annan kategori som tappat mycket och då framförallt i USA. Vi gör bedömningen att USA undviker recession och därmed så borde också denna grupp av fonder kunna utvecklas bättre framöver inte minst mot bakgrund av det låga ränteläget.

Johansson vill också flagga för ytterligare en marknad.

– Japanfonder bör finnas med i portföljen de närmaste 12 månaderna. Det är ett land som har haft en mycket svag utveckling jämfört med övriga aktiemarknader.