Han ligger närmast en miljon kronor

MIN EKONOMI

Nu har första etappen av Sveriges största fondtävling avgjorts.

Carl Johan Arewång, 34, från Stockholm leder med en tillväxt på 34 procent.

Tillsammans med fyra andra vinner han etapp-priser på 5 000 kronor.

Foto: Privat

Swedbank och Sparbankernas fondmästerskap har blivit en liten folkrörelse med 35 000 anmälda portföljer. Förstapriset är en miljon kronor,men under resans gång kan deltagarna vinna etapppriser. Första etappen avslutades sista maj. Ledare nu är Carl Johan Arewång, 34, från Stockholm. Han har fått sin fiktiva portfölj med 100 000 kronor att öka till 134 460 kronor på två och en halv månad.

– Jag har kört ganska mycket på högrisk. I början hade jag en taktik att byta till fonder som har gått ner mycket. Nu byter jag inte lika ofta längre, sedan reglerna ändrades, berättar han.

Mixen lönar sig

Carl Johan har satsat mycket på Indien- och Balkanfonder, men också på säkrare kort som olje- och räntefonder. Mixen mellan högrisk och lågrisk har alltså lönat sig. Han har parerat nedgångarna genom att växla över till fonder med lägre risk. Carl Johan jobbar som kemist på AstraZeneca i Södertälje och kan det här med att blanda saker – även fonder.

Ledaren i fondtävlingen sparar även sina privata pengar i fonder.

– Men då tar jag inte lika mycket risk. I en tävling med fiktiva pengar kan man gambla lite mer. Men jag har lärt mig mycket som kan användas till mitt privata sparande också. Jag följer med mycket mer nu på olika sajter och jag tycker mig se bättre vilka fondbolag som är bra och mindre bra.

Belönas med pris

Tillsammans med fyra andra deltagare belönas han med ett etapp-pris på 5000 kr var i fondandelar hos Swedbank. För Carl Johan kommer pengarna verkligen bra till pass. Han håller på att planera en drömsemester i Detroit i USA.

– Jag ska unna mig någon rolig teknisk pryl som är billigare att köpa i USA, säger vinnaren.

För Carl Johan och de andra ledarna gäller det att hålla ställningarna fram till finalen som avgörs i mars 2009. Finalpriset är en miljon kronor.

FAKTA

Här är de fem etappvinnarna

1. Carl Johan Arewång

Portföljnamn: Calle_Hög

Värde: 134 460 SEK

Ökning: +34,46%

2. Tomas Liikamaa

Portföljnamn: tomlii3

Värde: 130 890 SEK

Ökning: +30,89%

3. Sebastian Stotzer

Portföljnamn: ge mig

Värde: 130 289 SEK

Ökning: +30,29%

4. Henrik Nordfeldt

Portföljnamn: Indien

Värde: 129 581 SEK

Ökning: +29,58%

5. Sten Eriksson

Portföljnamn: Mathilda

Värde: 129 054 SEK

Ökning: +29,05%

Minimedia