Östros: Behöver ingen återställarregering

MIN EKONOMI

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros kritiserade på måndagen regeringen för att vara en ”återställarregering” som endast återställer sina egna misstag.

Östros kritiserade regeringen för att ha höjt avgifterna till a-kassan för att sedan ha gjort en mindre återställare, och för att först ha gett pensionärerna högre skatt än löntagarna - för att sedan ge dem 68 kronor i månaden som en återställare.

– Sverige behöver inte en regering som ägnar sig åt att återställa sina egna misslyckanden.

Slopande av a-kasseobligatoriet välkommet

Saco välkomnar att regeringen gör klart att det inte bli någon obligatorisk a-kassa och att det ska bli billigare att vara med i a-kassan genom den nya höstbudgeten.

”Det är bra att regeringen ser till att det blir lättare att bli medlem i en a-kassa. Jag hoppas att många som står utanför kassorna nu tar chansen att gå med, när molnen hopar sig över ekonomin” säger Sacos ordförande Anna Ekström i ett pressmeddelande, skriver TT.

Även fackförbundet SKTF nöjt med att avgiften sänks och att obligatoriet inte slåt igenom, skriver SKTF:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

"För sent"

Kommunal anser dock att förslaget till sänkning kommer alldeles för sent. Men ändå välkomnar förbundet att regeringen insett att dess ”förödande experiment” med a-kassan var felaktigt och måste rättas till när lågkonjunkturen står för dörren.

”Borgs och Littorins fullskaleexperiment med svenska löntagares trygghet har havererat. Regeringen har nu förstått att den seglat fel och vill ändra kurs. Det är sent. För sent. Över en halv miljon människor står i dag, i början av en lågkonjunktur, utan ett rimligt ekonomiskt skydd på arbetsmarknaden” säger Kommunals ordförande Ylva Thörn enligt ett pressmeddelande, skriver TT.