Boräntan når rekordhöjder

Så gör du för att skydda dina pengar

REJÄLA MARGINALER Bankerna kräver nu att den som ska ta ett bolån klarar av en ränta uppåt tio procent. Räntorna är just nu uppe på samma nivåer som i november 1996. Foto SCANPIX
MIN EKONOMI

Finanskrisen fortsätter att gräva hål i din plånbok.

Flera banker höjer nu boräntan ytterligare.

Den har inte varit så hög på tolv år.

Det är ännu ett sorgligt kapitel i höstens tristaste följetong. Boräntorna skjuter mot nya höjder – igen.

När marknadsledande Swedbank i förra veckan höjde den rörliga räntan med 0,28 procentenheter innebar det en ränta på 6,23 procent – en nivå som inte skådats sedan november 1996.

I går följde flera andra banker efter.

Över sex procent

Länsförsäkringar och SBAB med samarbetspartners – bland andra GE Money Bank och Ikanobanken – höjde boräntorna med mellan 0,07 och 0,28 procentenheter.

De stora bankerna ligger nu fast förankrade en bit över sex procent för bolån med rörlig ränta eller tre månaders bindningstid.

Panikbind inte

Bolån kan för många med pressade marginaler numera kännas som borån. Men de flesta experter är eniga:

Panikbind inte ditt lån nu. Räntorna kommer förmodligen att pressas neråt.

Samma råd gäller den som vill passa på att köpa bostad nu när räntechocken och lågkonjunkturen kylt av marknaden.

Turbulensen och osäkerheten gör också att bankerna kräver rejäla marginaler för att ge bolån – du ska klara en ränta på uppåt tio procent utan att gå under ekonomiskt.

Riksbankens beslut

Men enligt experterna kan lättnaden vara nära. Den 23 oktober, om exakt en månad, offentliggör Riksbanken sitt beslut från årets näst sista penningpolitiska möte som hålls dagen före.

Redan då kan reporäntan sänkas, troligtvis med 0,25 procentenheter. 

Det skulle i så fall bli första gången sedan 22 juni 2005. Då gick den ner från 2 till 1,50.

I dag är reporäntan 4,75 procent.

FAKTA

Experterna: BIND INTE DIN RÄNTA

Varför stiger boräntan?

Och vad göra?

Aftonbladet tog hjälp av experterna för att reda ut begreppen.

1 Varför stiger boräntorna nu?

Det har blivit dyrare för bankerna att låna upp pengar som de sedan lånar ut. Det beror på oron på finansmarknaden. De närmaste dagarna blir avgörande. Om inte krispaketet i USA lyckas återskapa förtroendet för finansmarknaden står vi inför en allvarlig kris.

2 Vad kommer att hända med räntorna framöver?

Det troliga är att det blir lugnare om inget nytt oväntat händer. De flesta signalerna talar för att Riksbanken sänker reporäntan, kanske redan i höst (23 oktober eller 17 december).

3 Är det läge att binda räntan nu?

Nej. Antingen ligger boräntorna kvar på den här nivån eller så sänks de. Oron är tillfällig. Ingenting talar för att de fortsätter stiga.

4 Finns det något jag kan göra för att sänka mina räntekostnader?

Amortera på lånet. Och om möjligt: placera om topplån till bottenlån. Framförallt ska man göra sig av med dyra konsumtionsräntor, till exempel betala av lånet på tv:n. Dessutom ska man se över sin ekonomi och skaffa sig en buffert om man inte redan har det.

5 Påverkar räntorna priset på villor och bostadsrätter?

Ja. Det är inte längre lika lätt att låna eftersom bankerna blivit försiktiga och det tar längre tid att få lån. Efterfrågan minskar eftersom färre kan vara med på budgivningar. Den psykologiska faktorn, folks känsla av att vi går mot sämre tider, har stor betydelse.

Per-Ola Ohlsson

Källor: Annika Creutzer, chefredaktör för Privata Affärer, Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikano och Ylva Yngveson på Swedbanks institut för privatekonomi.