Börsras slår mot pensioner

Länsförsäkringar Liv: Oron betydligt större än väntat

MIN EKONOMI

Finansoro och kraftiga börsfall tvingar Länsförsäkringar Liv att sänka återbäringsräntan på traditionellt pensionssparande från fyra till noll procent före skatt och avgifter.

Flera andra pensionsbolag sänkte redan före sommaren sina återbäringsräntor, dock inte så drastiskt som ned till noll. Räntorna låg den sista augusti på mellan fem och en procent.

– Finansoron har varit betydligt större än någon kunnat förvänta sig. Vi har haft börsfall med mellan 15 och 30 procent. Då är det naturligt att sänka återbäringsräntan, säger Jörgen Svensson, vd för Länsförsäkringar Liv.

TT: Men det betyder att värdet på min pensionsförsäkring sjunker.

– Ja det kan bli några tiondelar minus just nu men det är ett långsiktigt sparande och i snitt har den årliga återbäringsräntan varit 9,4 procent under de 23 år vi funnits, poängterar Svensson.

Skatten drar upp kostnaderna

Att pensionspengarna minskar beror på att bolaget fortfarande måste betala skatt och tar en avgift för att förvalta pengarna.

– Länsförsäkringar har fortfarande belastning för avkastningsskatt i sin verksamhet och den bryr sig inte om att bolagets investeringar gått dåligt. Man låtsas att bolaget har haft en statslåneränta i avkastning och tar ut skatt efter det, förklarar Göran Ronge på Finansinspektionen.

TT: Så mitt kapital hos Länsförsäkringar Liv kommer att krympa?

– Ja och dessutom tar Länsförsäkringar ut en avgift, så det betyder nog att du är nere på minus en till en och en halv procent.

Kan sänkas 5000 över natten

Så även om man just nu måste betala för att pensionsspara i Länsförsäkringar Liv poängterar även Ronge att det är ett sparande på sikt.

Skulle tiderna bli ännu sämre kan bolagen helt enkelt sänka sparkapitalet med fem eller tio procent.

– Det gjorde flera bolag 2002 och 2003. Om du har 100 000 i pensionssparande kan kapitalet sänkas till 95 000 över en natt, säger Ronge.

TT