Dyrare choklad lagom till jul

MIN EKONOMI

Att proppa i sig chokladpraliner är en viktig njutning för många under julhelgen.

I år kan frossan bli rekorddyr.

Kakakopriserna har exploderat och det är konsumenterna som får ta smällen.

Mörk choklad.

Sill, skinka och choklad. Tre saker som symboliserar julen för många svenskar. Den sötaste njutningen kan bli extra kostsam i år skriver Svenska Dagbladet.

Efter finanskris och bankkris väntar nämligen också en chokladkris. Det märks tydligt i chokladlandet Schweiz.

Fördubbling av kakaopriset

–Prisökningen på kakao är enorm. Eftersom råvaran utgör hälften av en chokladkaka får detta stor inverkan på priset. Vi har redan höjt chokladpriset tre gånger under 2008, totalt omkring tio procent, säger Jean-Jacques Lerouge, direktör på Callierfabriken i byn Broc till Svenska Dagbladet.

Kakaopriset har har ökat med 40 procent under det senaste året och nästan fördubblats under de tre senaste åren. Från drygt 1500 dollar per ton till omkring 3000 dollar per ton.

Prischocken beror bland annat på att årets skörd har förstörts av de stora översvämningarna i Indonesien. En ökad efterfrågan på choklad i länder som Indien och Kina spelar också in.

18 procent dyrare choklad

Det är inte tillverkarna som får ta den största smällen utan konsumenterna. Barry Callebaut, en av världens största chokladproducenter spår att chokladprodukter kommer att bli 18 procent dyrare. Förpacknings- och transportkostnader har också ökat och är med och trissar upp priset.

Men att världens chokladälskare skulle nobba pralinerna och kakorna tror inte tillverkarna i Schweiz.

– Riktigt god choklad säljer alltid. Människor tycker om att skämma bort sig eller andra med en ask fina praliner. De kommer in med ett leende på läpparna, och njuter en stund av lyx, säger Philippe Pascoët, på en av landets minsta fabriker, till Svenska Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM