Krisen tog deras dröm

Familjen köpte villan innan de sålde lägenheten

Foto: ULF HÖJER
Uppgiven Peter Berglund med familj köpte en villa innan de sålt lägenheten – innan krisen. Nu får de inte lägenheten såld.
MIN EKONOMI

Köpet av drömvillan blev en mardröm för Peter Berglund och hans familj.

Får de inte sin lägenhet såld snarast riskerar de 26 000 kronor i månaden i boendekostnad.

– Just nu är det tufft, säger han.

Den 22 september skrev de på köpet av villan. Äntligen skulle barnen kunna leka ostört och Peter Berglund och hans familj drömde om första julen i nya hemmet.

Deras bostadsrättsfyra i Vallentuna norr om Stockholm var ett lättsålt objekt, enligt mäklaren. Men i dag, snart två månader senare, är lägenheten fortfarande osåld och i början av december flyttar Peter, sambon Ingrid och barnen Alicia, 8, och Emil, 4, in i villan.

Köpte innan värsta krisen

– Jag känner mig uppgiven. När vi köpte hade inte den värsta kraschen varit. Jag kände ingen jätteoro då, vi hade ju ändå två och en halv månad på oss att sälja, säger Peter.

Villan kostade 2,4 miljoner kronor. Lägenheten har de fått värderad till 1 miljon. Men hittills har ingen visat intresse.

Får de inte lägenheten såld måste de låna för att klara av alla kostnader i samband med köpet. Dessutom riskerar de dubbla boendeutgifter.

– Det skulle bli runt 26 000 kronor i månaden totalt. Vi har de pengarna, men då har vi ingenting kvar sen. Det går väl att låna de första månaderna, men fortsätter det kan det bara sluta på ett sätt: att man hamnar hos vissa myndigheter, säger Peter.

32 000 kr i månaden

Han jobbar som snickare och sambon Ingrid Löwgren som personlig assistent. Tillsammans får de ut 32 000 kronor varje månad.

I går var han på banken som har lovat att försöka hjälpa till. Snart ska lägenheten ut till försäljning igen – till ett kraftigt prutat pris.

Enda trösten för familjen är att de är långt ifrån ensamma.

– Min bedömning är att en av fem köpare upptäcker att det inte var så smart att köpa först. Nu kan det ta uppemot ett halvår att få sin bostad såld och många objekt går för under utropspriset, säger Karsten Johansen, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

FAKTA

Du kan teckna en försäkring

 Sälj din bostad innan du köper ny.

  Det tar mycket längre tid att sälja en villa eller lägenhet i dag. Ha tålamod.

  Teckna en försäkring som ersätter kostnader för dubbelt boende om du inte får din nuvarande lägenhet eller villa såld. Försäkringen måste tecknas innan försäljningen påbörjas. Och jämför villkoren.

  I vissa fall kan du få köpet villkorat mot att du får din bostad såld. Skulle du inte få det går köpet tillbaka. Hör med din mäklare.

  Om du inte får din nuvarande bostad såld: hyr ut i andrahand och ha is i magen.

  Hamnar du i klistret: ta kontakt med din bank i ett tidigt skede.Du kan teckna en försäkring