1300 får gå från SSAB

MIN EKONOMI

1 300 anställda på stålbolaget SSAB tvingas gå när bolaget ska spara en miljard kronor.

Orsaken är den kraftiga nedgången på stålmarknaden.

– Efterfrågan på stål har minskat kraftigt under hösten och vi måste anpassa våra kostnader till ett nytt läge, säger SSAB:s VD Olof Faxander till Norrländska Socialdemokraten.

Neddragningen sker i samtliga divisioner och dotterbolag. 450 medarbetare inom Division Tunnplåt berörs och omkring 350 personer på Division Grovplåt. Luleå, Oxelösund och Borlänge är de orter som drabbas.

Dotterbolagen drabbas

– Vi ska inleda förhandlingar med våra fackliga organisationer nu och ska se över bemanningen av konsulter och entreprenörer. Tyvärr kommer vi att tvingas till uppsägningar, säger Helena Stålnert Dahllöf, kommunikationsdirektör på SSAB till Aftonbladet.se.

Dotterbolaget Plannja gör sig även av med 120 anställda i Luleå och drygt 30 i Ålborg. Stålgrossisten Tibnor stänger lagerverksamhet i Malmö där 50 medarbetare berörs.

Fackliga förhandlingar inledda

Fackliga förhandlingar har påbörjats.

– Vi kommer tillsammans att arbeta aktivt för att minska de negativa effekterna för våra anställda och de orter där vi är verksamma, säger Olof Faxander.

Dagens besked kommer inte oväntat för IF Metall i Borlänge där en av Division Tunnplåts fabriker ligger.

– Det gäller att inte drabbas av hybris och göra det bästa av situationen. Men det är klart att det alltid är oroligt och ledsamt när man måste göra sig av med arbetskamrater, säger Sture Bergvall, klubbordförande, till Aftonbladet.se.

Sparprogram till en miljard

Enligt ett pressmeddelande från bolagets ledning kommer besparingsprogrammet att genomföras under 2009 och väntas ge full effekt 2010. Kostnaden för programmet uppgår till cirka 550 miljoner kronor och kommer huvudsakligen att belasta resultatet för fjärde kvartalet 2008.

De investeringar om fem miljarder som SSAB avviserade i augusti kommer att ligga kvar.

– De investeringarna gör att vi ska stå starka långsiktigt och det kommer att ge effekt 2012. Vi måste stå rustade när konjunkturen vänder och fortsätta vara ett konkurrenskraftigt bolag, säger Helena Stålnert Dahllöf på SSAB till Aftonbladet.se.

I Nordamerika innebär neddragningen att 140 inhyrda medarbetare måste sluta. Dessutom får 200 konsulter i koncernen lämna sina uppdrag. Totalt uppgår sparprogrammet till en miljard kronor.

FAKTA

Luleå drabbas hårdast

Av de 1300 anställda som tvingas gå på SSAB drabbas dessa orter:

Borlänge: ca 200 personer

Oxelösund: ca 350 personer

Luleå: ca 200 personer

I Luleå ligger även dotter bolaget Plannja. Där tvingas cirka 120 personer att gå.