Kraftigt fall på Wall Street

MIN EKONOMI

New York-börserna föll tungt på måndagen efter beskedet om att den krisdrabbade försäkringsjätten American International Group (AIG) beviljats 30 miljarder dollar i statligt stödlån.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått ned med 4,2 procent till 6 763,3, den lägsta nivån sedan april 1997. Nasdaqs kompositindex hade sjunkit med 4,0 procent till 1 322,9.

I fjol stöddes AIG med 150 miljarder dollar för att undvika kollaps. Dagens nödlån bekräftades av finansdepartementet och centralbanken Federal Reserve. Några minuter före beskedet redovisade AIG en förlust på 61,7 miljarder kronor och aktien dök med 9,5 procent.

Paule Nolte, investeringschef på Hinsdale Associates, kommenterade statens stödlån för Reuters. Han undrade var tecknen finns som ska indikera för regeringen att stödlånen fungerar. Enligt honom var det också värt att notera att det saknas kommentarer från regeringshåll om det finns något slut i sikte för finanskrisen.

Det var återigen en dyster dag för bankerna. Goldman Sachs aktie föll med 5,3 procent medan Morgan Stanley halkade ner med 8,1 procent. Wells Fargos aktie gick ner 10,4 procent, Bank of America backade med 8,1 procent. Citigroup föll tyngst och dippade med 20,0 procent.

Att finans-, energi- och industriaktier såldes ut bidrog till att Dow Jones industriindex sjönk. Chevron var det största sänket – oljejättens aktie sjönk med 5,2 procent efter beskedet att oljepriserna föll.

TT