Bonusexplosion i SSAB

MIN EKONOMI

Det är svåra tider för SSAB – men inte för ståltillverkarens vd Olof Faxander. Hans ersättning ökade med 71 procent 2008 till följd av en mångmiljonbonus.

Och i år kan SSAB-chefen räkna med en rejäl höjning av grundlönen.

Även om året avslutades mycket svagt blev helåret 2008 ett rekordår för SSAB.

Men det är inte rekordvinsten som ligger bakom bonusexplosionen för ledningen – utan samgåendet med nordamerikanska Ipsco.

Som tack för en lyckad sammanslagning får SSAB-chefen Olof Faxander en ”tillfällig integrationsbonus” på 4,5 miljoner kronor.

Tillsammans med grundlön, ordinarie bonus och övriga förmåner ger det en total ersättning 2008 på 11,6 miljoner kronor. Året före var motsvarande summa 6,8 miljoner kronor.

Full pott

Integrationsbonusen kan maximalt uppgå till en årslön. Och i fjol blev det full pott för Faxander, bland annat tack vare den lyckade manövern där Ipsco styckades och rörverksamheten såldes till ryska Evraz.

– Det har de ju (koncernledningen) rott i hamn på ett mycket, mycket föredömligt sätt och fick också ut ett väldigt bra pris, säger SSAB:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf till TT.

Även för övriga ledningen i SSAB ökade ersättningarna extremt kraftigt i fjol, mycket tack vare integrationsbonusarna.

”Måste anpassas”

I år kommer dessutom SSAB-ledningen att få sina fasta löner höjda rejält. Dessa har varit frysta sedan Ipscoförvärvet, men nu ska de justeras efter SSAB:s ökade storlek.

– Vi ska ha marknadsmässigt korrekta löner. Det måste anpassas till det ansvar de har, säger Martin-Löf.

Och vill det sig väl för SSAB-cheferna kan det även bli en ny integrationsbonus i år, trots den bistra konjunkturen. En del av de mål som bonusen bygger på kan nås även om SSAB i sin helhet går knackigt.

Vinstdelningen för de ”vanliga” SSAB-anställda lär dock påverkas kraftigt av de sämre tiderna. Men i fjol gav även detta system full utdelning. Det innebar drygt 24 000 kronor för en heltidsanställd, före skatt.

– Det är ju vår stora kostnad när det gäller rörliga löner, säger Martin-Löf.