Dags att fundera på köp av aktiefonder

”Gäller att vara med när det vänder uppåt”

MIN EKONOMI

Svenska folket säljer mer fondandelar än de köper. Men nu är det hög tid att börja köpa igen, enligt Fondbolagens förenings vd Pia Nilsson.

– Det gäller att hoppa på så att man får vara med om uppgången, säger hon.

Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening.

Statistiska Centralbyrån rapporterar att hushållen sålde fondandelar för fyra miljarder mer än man köpte under tredje kvartalet 2008. Merparten av det sålda beståndet är aktiefonder.

De är riskablare än räntefonder.

Så ska du spara

Men aktiefonderna också betydligt lönsammare när det svänger uppåt.

Och det är den uppgången man inte ska missa, enligt Pia Nilsson.

– Det har varit stora uttag det senaste året och de som sålde av tidigt i år kan man nu säga gjorde rätt. Många av dem har hämtat hem vinster på tillväxtmarknader. Men det gäller också att vara med när det vänder uppåt, säger hon.

Den som, exempelvis, gjort en vinst på 100 000 kronor och köpt något för 40 000 kronor enligt plan, kanske är beredd att lägga in de resterande 60 000 kronorna i nya aktiefonder. Det tycker Pia Nilsson är ett klokt resonemang. Och klokast är att gå in i omgångar.

Sprid över tid

– Den som sparar regelbundet i fonder sprider riskerna. Dels är fonder riskspridande i sig eftersom de innehåller minst 16 olika värdepapper, ofta fler än så. Och dels sprids risken över tiden om man placerar löpande under en tid.

FAKTA

Spara i aktiefonder

Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, tipsar:

Spara vid olika tidpunkter.

Tänk långsiktigt.

Gör uttag vid olika tillfällen.

ARTIKELN HANDLAR OM