Fem miljarder borta i svenskägt bolag

MIN EKONOMI

Det saknas över fem miljarder kronor i det svenskägda fondmäklarföretaget Weavering Capitals hedgefond Macro Fixed Income.

Pengarna är spårlöst försvunna, enligt dokument från revisionsfirman Pricewaterhouse Coopers som Dagens Industri tagit del av. De brittiska ekobrottsmyndigheterna ska nu inleda en utredning av fonden, enligt DI.

Weavering Capital, med huvudkontor i London, kontrolleras av svensken Magnus Peterson. Moderbolaget är helägare till svenska Weavering Capital som har ett 20-tal anställda i Stockholm, Göteborg, Luleå och Gävle.

Det som utlöst krisen i bolaget är en våg av uttag från investerarna, skriver DI. Enligt dokument från Pricewaterhouse Coopers ville investerare mellan november och januari lösa in fondandelar för över två miljarder kronor, men det fanns bara 810 miljoner kronor i bolagets kassakista. Det brittiska moderbolaget Weavering Capital UK beslutade den 11 mars att stänga sin fond Macro Fixed Income på grund av likviditetsproblem.

Trots krisen i bolaget var Weavering Capital så sent som i februari delfinansiär i köpet av Örgrytes brasilianska nyförvärv Alvaro Santos, som kostade klubben cirka fyra miljoner kronor. Enligt Örgryteledningen ska dock den affären vara avklarad för ÖIS del.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM