Hur mycket ska jag spara?

Pengar 24:s Annika Creutzer chattade om privatekonomi

MIN EKONOMI

Annika Creutzer säger: Hej! Nu kan vi börja. /Annika
John säger: Hej! Jag har nyligen blivit sambo och undrar ifall du har några tips när det gäller de dagliga transaktionerna. Bör vi skaffa ett gemensamt bankkonto med vars ett kort, eller ICA-kort?
Annika Creutzer säger: Hej John! Ni bör fortsätta att ha egna sparkonton. Men ni kan skaffa ytterligare ett som är gemensamt för att spara till resor, ny bostad e dyl. För de dagliga utgifterna är det bra med ett ICA-kort eller Medmerakort med koppling till Visa eller Master Card. Då kan ni handla även på andra ställen än i mataffärerna. Ni sätter in lika mycket varje månad, eller i proportion till er respektive inkomst. Se till att ha marginaler på kontot. Det ska inte gå ner på minus.
Tommy säger: Hej Annika, idag får man ju knappt nån ränta på pengarna på banken. Finns det några andra hyfsat säkra alternativ att placera sina prengar i?
Annika Creutzer säger: Hej Tommy! Det allra bästa sättet att spara säkert i dag är att amortera av på lån. Vill ni spara finns det konton med fast ränta under en viss tid (3 mån- 5 år). De brukar ge lite mer än vanliga sparkonton. Numera är det också insättningsgaranti på dessa fasträntekonton.
vivvi säger: Har du något roligt tips på hur man kan spara in lite pengar i vardagen?
Annika Creutzer säger: Hej Vivi! Jag är lättlurad och brukar plocka av mig alla småmynt i plånboken. Det sägs att en petflaska full med guldtior motsvarar 10000 kr men jag har inte kontrollerat. Familjen kan också tävla i matlagning för minsta summan. Vem i familjen lagar godast för minsta summan? Och istället för att bjuda gäster kan du ställa till knytkalas.
kulan säger: Jag ska separera och vi har ett gemensamt barn. Hur gör man enklast med barnbidrag och de pengar man måste dela för barnets skull?
Annika Creutzer säger: Det går att få barnbidraget utbetalt med hälften var, kontakta försäkringskassan. Ni kan också sätta er ner och bestämma vem som ska betala vad. Kläder, sportsaker, dagisavgift, presenter till kalas, födelsedagskalaset e dyl. Gör ett provår och se vad var och en betalade för. Justera fördelningen därefter.
lINDA säger: Hej Annika! hur lägger man upp en bra månadsbudget?
Annika Creutzer säger: Jag är inte så förtjust i att göra en detaljerad budget. Det är risk för att den spricker på en oväntad utgift. Men ta alla fasta utgifter och räkna ihop, lägg till vad du vill spara (ha månadvis överföring från lönekontot). Har du ingen buffert är det hög prioritet på att spara till en sådan. Vad maten och en del annat bör kosta hittar du på Konsumentverkets Koll på pengarna. Ge dig själv veckopeng men var snål i början innan du ser hur mycket utgifter du egentligen har.
John säger: Tjo! Jag har svårt att spara mina pengar, spenderar dem direkt, gärna på onödigheter. Tips på ett bra sätt att få upp ett ordentligt sparkapital? Också om du har några bra tips på programvaror eller annat som hjälper en få en översikt över vart pengarna går?
Annika Creutzer säger: Det bästa sättet att spara är att föra över pengar från lönekontot så snart de kommit in. Då märker du förhoppningsvis inte att de gått vidare till sparkontot. Om du riskerar att nalla av sparpengarna bör du välja ett konto som är krångligare att ta ut ifrån. Riksgälden är ett bra alternativ eftersom du måste be att uttagna pengar förs över till din vanliga bank innan du kan använda dem. Många banker har olika tjänster för att du ska se vart dina pengar tog vägen. Titta bland annat på Skandiabankens demo för hur en sådan ser ut. Fördelen med att handla på bankkortet är att du kan följa upp dina köp och se vad du har spenderat pengar på. har du riktigt svårt att hålla i pengarna lämnar du kortet hemma och tar bara med de kontanterna som det är okej att göra av med. Några programvaror behöver du egentligen inte. Men lägg upp ett excelark om du vill göra egna sammanställningar månad för månad.
Sonni säger: Hur mycket pengar skall en normal familj ha över när räkningarna är betalda?
Annika Creutzer säger: Det går inte att ge ett exakt belopp. Men när allt nödvändigt är betalat och en del är avsatt på sparkonto bör det finnas ca 4 000 kr kvar för icke nödvändiga utgifter samt oväntade utgifter. Använd gärna Konsumentverkets Koll på pengarna som mall för egna beräkningar.
Moderator säger: Nu tar vi en sista fråga!
Sagolika säger: Hej Annika! Vi är ett par som nyligen börjat kika på hus. Vad ska vi tänka på rent ekonomiskt när vi ska köpa hus? Finns det några "fall-luckor" som man ska se upp för?
Annika Creutzer säger: Oj, det finns många falluckor. De flesta räknar alldeles för lågt på renoveringar och underhåll. Dessutom kan uppvärmningen bli mycket dyrare än vad man räknat med. Lita inte på mäklarnas kalkyler. De är ofta för optimistiska. Och räkna med en mycket högre ränta än i dag, minst 6 procent. Husaffären är den största affären många av oss gör och den är en affär på kanske 20-30 år. Tänk också på att ni ska klara alla utgifter även när inkomsterna sjunker som vid föräldraledighet. Glöm inte att låta en besiktningsman kontrollera huset innan ni skriver på. Lycka till!
Moderator säger: Tack Annika och alla chattare!
Annika Creutzer säger: Tack för mig för den här gången. Jag hoppas att snart återkomma med en ny chatt.