”Spara där du får bästa räntan”

Annika Creutzer chattade med Aftonbladets läsare

MIN EKONOMI
Foto: LOTTE FERNVALL
Annika Creutzer, chefredaktör för pengar24.se.

Rolf Samuelsson säger: Hej. i Maj 2008 sålde jag och min dåvarande sambo en villa med en vinst på 1,8 M. Vi hade då separerat men ägde huset gemensamt. Vi delade på överskottet. Själv köpte jag en insatslägenhet på annan ort för 1,2 M. Hur gör Vi nu med deklarationen och reavinsten, vi hade under 7 år renoverat huset för 900.000. Kvitton och foton finns hos mitt x. Räcker det att en av oss deklarerar försäljningen eller måste båda göra en separat dekl. Vet inte om hon delger mig kvitton och foton.
Annika Creutzer säger: Om ni båda var ägare till huset ska ni båda deklarera för vinsten. Kvitton och foton behöver ni bara visa upp om någon av deklarationerna blir granskade. Ni bör dock prata med varandra och komma överens om hur ni gör deklarationen. Ägde ni 50/50 bör det ju vara två identiska deklarationer på hälften av allt var. Skriv också under övriga upplysningar vem som var den andra ägaren.
säger: Hej, om jag under 70- och 80-talet betalade in egenavgifter som privatperson, är då de kapitalinkomster jag tjänade som privatperson pensionsgrundande? Anders i Växjö
Annika Creutzer säger: Om jag förstår dig rätt så betalade du in egenavgifter som företagare. Vanliga kapitalinkomster har inget med dessa egenavgifter att göra.
Pär säger: Vilket datum kan man deklarera via internet?
Annika Creutzer säger: Från den 24 mars.
säger: har nu varit utanför Sverige i ett och ett halvt år, utskriven (utvandrad) men betalar full skatt trots anmälan, gäller ettårsregeln bara för vissa?
Annika Creutzer säger: kan inte säga vad som gäller i ditt fall. Kontakta Skatteverket. Det beror bl a på vilka inkomster du har arbete, kapital, fastighet etc.
Hej Annika! säger: Sparar i min bank Swedbank både som ip fonder och vanligt sparande, ska jag byta bank eller låta det vara kvar? Sparar även i kp sparkassa där räntan är mycket bättre. Tack på förhand/ Sandra
Annika Creutzer säger: Swedbank är en säker bank. Det är bankgaranti på dina sparpengar och dessutom har regeringen lovat att rädda banken om så behövs. KF Sparkassa har däremot ingen bankgaranti (till skillnad från Med Mera-kontot som har det). Men det vore otroligt om hela KF skulle gå omkull. Spara där du får bästa räntan och där det är enklast. Beträffande IP-kontot (pensionssparande) kan du flytta det om du vill till en annan bank (där kanske avgifterna är lägre). En flytt ska kosta högst 500 kr.
säger: ska jag hoppa på SEB:s nyemission - har teckningsrätter för 1744 aktier, och pengarna för att köpa finns...
Annika Creutzer säger: Det beror på vad du tror om SEB:s framtid. Det viktigaste är att du inte är helt passiv. Vill du inte delta i nyemissionen kan du sälja dina teckningsrätter och tjäna pengar på dem. De aktier du har kommer att ha ett lägre enskilt värde efter nyemissionen eftersom antalet aktier i bolaget ökar. Vid förra finanskrisen gick SEB-aktien som en raket när väl krisen var över.
säger: jag har sålt aktier med förlust 2008. Ingen vinst att kvitta mot. Aldrig deklarerat detta förr. Hur gör jag?
Annika Creutzer säger: 70 procent av den förlust du gjort ger en skattereduktion som du får dra av mot andra inkomster. Så du har nytta av din förlust för att sänka den totala skatten. Följ deklarationsblanketten (papper eller nät) så ser du hur det påverkar hela skatten.
säger: Har sålt mitt radhus och fått reavinst. Får jag göra avdrag för kostnad jag hade när jag lade in parkettgolv i stället för heltäckningsmattor samt installation av luftvärmepump är gjort 2006 och 2007.
Annika Creutzer säger: Du får inte dra av för underhåll men för värdehöjande reparationer. Som jag ser det bör du kunna dra av både för parkett och värmepump. Men är du osäker bör du fråga Skatteverket. Du kan också förklara din osäkerhet under övriga upplysningar.
säger: Hej Jag ser att BANK 2 ger en ränta på 3,05 % utan avgifter och kostnadsfri internetbank. Är det en vettig placering. Hälsningar Rudolf
Annika Creutzer säger: Bank2 ägs av Marginalen som har erfarna ägare. Bör vara en vettig placering. Dessutom finns det bankgaranti. Du får dessutom 4 procent om du binder pengarna i ett år (dock rörlig ränta). Skulle det värsta hända och banken går i konkurs så får du dina pengar upp till 500 000 kr. Det kan dock dröja en tid innan du får dina pengar.
säger: Hustrun har hamnat i det optimala totala utanförskapet och saknar all form av ersättning eller inkomst, vi lever på min pension vilket innebär en bra bit under existensminimum. Kan jag yrka på försörjningsplikt och därmed sänkt skatt?
Annika Creutzer säger: Nej, ett sådant försörjningsavdrag finns inte. Däremot bör hon kunna söka socialbidrag.
A-K säger: Om jag tappat pengar på aktierfonder på banken kan man dra av förlusten i deklarationen då? och kanske få tillbaka lite?
Annika Creutzer säger: Ja 70 procent av förlusten ger ett skatteavdrag som kan användas mot alla andra inkomster. Det är bara när du har vinster från aktier och fonder som hela förlusten kan utnyttjas fullt ut.
Stig Engzell säger: Jag skulle vilja veta om man får dra av, om man betalar en månadsavgift till mitt barnbarn, beloppet är 100 kronor i månaden. Fins det något som heter perjodiskt underhåll? jag betalar bara 100 kronor
Annika Creutzer säger: Nej, det går inte att göra avdrag för denna typ av underhåll/gåva.
Moderator säger: Här kommer sista frågan.
emma säger: hej! jag vill sätta undan ungefär 500kr i månaden för min son, som ett långsiktigt sparande (han är nu 4 år), vad skulle vara det bästa/säkraste alternativet med hög ränteavkastning? Jag undrar också om det finns ett bättre sparande för mindre summor än swedbanks e-sparkonto?
Annika Creutzer säger: Börja med sparkontot. När det lugnat ner sig på finansmarknaden kan du stegvis föra över en del av pengarna i någon bred aktiefond, exempelvis i en global indexfond med låg avgift. Banken är säker men på så här lång sparhorisont bör aktier kunna ge lite bättre avkastning.
Moderator säger: Stort tack till Annika Creutzer och alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för den här gången! Jag är tillbaka nästa onsdag kl 14 för att chatta. Hälsningar Annika

ARTIKELN HANDLAR OM