Deklarera utan att drabbas av panik

MIN EKONOMI

Nu börjar deklarationen skickas ut.

Var glad – det ger en utmärkt möjlighet att se över ekonomin.

Förra året var ett år med relativt höga bankräntor. På deklarationsblanketten kan du se direkt vad det gav dig. Har du ändå bara fått småsmulor från din bank är det dags att fundera över om du sparar på rätt ställe. Trots de höga räntorna fanns det många banker som bara gav noll eller ytterst lite på flera av sina konton. Sådana konton ska bojkottas!

När nu räntorna sjunker syns skillnaden ännu tydligare. Det går att få en sparränta i dag på 2,75-4 procent hos flera banker.

Den första punkten blir därför – har du rätt bank för ditt sparande?

Över till lånen. Det är bra att en gång om året få en sammanställning över hur mycket du betalar i räntor. Det kan vara boräntor, lånet på bilen, kortskulder, postorderskulder och andra lån.

Det kan låta lite när ett postorderföretag anger vad du betalar i ränta per månad men sett till hela året är det inte lika roligt.

Se över de olika lånen du har. Kanske kan du öka bolånet för att lösa dyra småskulder. Men glöm i så fall

inte att amortera på bolånet på samma sätt som du skulle ha betalat av dessa lån. Ett alternativ är de fackliga medlemslånen som en gång i tiden kom till för att vi skulle kunna rensa bort dyra kortskulder. I dag är räntan på ett fackligt medlemslån 4,75-5 procent.

Och jämför du sparräntor och låneräntor så ser du också hur mycket du kan tjäna på att betala av på lånen.

I dag är det kanske den allra bästa sparformen.

Har du sålt fondandelar rapporteras det in direkt av banken och finns förtryckt på deklarationsblanketten. Kontrollera att uppgifterna är rätt. Har du däremot sålt aktier kan det

vara lite krångligare. Då måste du själv veta vad du köpt aktierna för. Du måste dessutom veta vad som hänt med aktien under den tid du haft den. Har du köpt och sålt inom samma

depå får du uppgifterna från depå­förvaltaren men annars är det ganska krångligt.

För att inte drabbas av panik om du deklarerar i sista stund kan det vara bra att redan nu plocka fram gamla avräkningsnotor. På Skatteverkets hemsida under Aktiehistorik får du hjälp med att se vad som hänt med aktien under den tid du ägt den.

Har du sålt en bostad är det också bra att i god tid ta fram alla kvitton för det du får göra avdrag för. Ofta kan du få hjälp av den mäklare du haft för affären med att göra ett deklarationsunderlag. Det är något som du kan förhandla om ska ingå i mäklararvodet.

I annat fall kan du behöva få betala extra för tjänsten.

Har du avdrag för pensionssparande­ så kontrollera att det är rätt belopp angivet. I år får du bara göra skatte­avdrag för maximalt 12 000 kr. Har du betalat in mer gör du tyvärr en förlust. Du får inget skatteavdrag och när pengarna i framtiden betalas ut måste du betala inkomstskatt på dem. Var därför noga med att inte betala in för mycket.

FAKTA

Läsarfrågan

Hej, vi är en familj på fyra som köpt en resa till Grekland i sommar (Kreta). Resan är betald men, ska vi ska växla in euro redan nu. På de månader som gått sedan vi köpte resan har kronan sjunkit jättemycket, sjunker den ännu mer?

”Charter-mamma”

Annika: Det är mycket oroligt på valutamarknaden just nu och den lilla svenska kronan drabbas hårt när pengar flyttas till de stora valutorna. Dessutom får vi betala för de svenska bankernas stora engagemang i Baltikum där risken är stor för devalvering (nedskrivning av valutans värde). Lugnar det ner sig blir euro och dollar billigare för oss, men förvärras oron blir de dyrare. Min rekommendation är att ni börjar köpa valuta redan nu. Köp hos någon som växlar avgiftsfritt. Då minskar ni risken genom att växla vid flera tillfällen spritt över våren.

Annika Creutzer