Dagens namn: Gabriel, Rafael
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Fortumchefen får 300 miljoner – Linda fryser

Kunde inte betala – då stängde bolaget av elen direkt

TVINGAS SNÅLA För att få ner elkostnaderna använder Linda Olsson, 35, stearinljus i stället för lampor. Men räkningarna är ändå höga. ”Det är den lilla människan mot de stora bolagen. Man mår dåligt över det.”   TVINGAS SNÅLA För att få ner elkostnaderna använder Linda Olsson, 35, stearinljus i stället för lampor. Men räkningarna är ändå höga. ”Det är den lilla människan mot de stora bolagen. Man mår dåligt över det.” Foto: THOMAS JOHANSSON

RÖNNÄNG. Fyrabarnsmamman Linda Olsson, 35, kunde inte betala direkt.

Då stängde Fortum av elen hos småbarnsfamiljen.

Utan förvarning.

Linda Olsson hade precis betalat sin vanliga elräkning. Då damp en ny räkning ner i brevlådan.

Hon skulle betala ytterligare 6 000 kronor – enligt Fortum hade de tagit för lite betalt under de senaste åren.

– Jag har gjort vad jag kan och betalat in det de sagt att jag ska betala in. Men det är den lilla människan mot de stora bolagen. Man mår dåligt över det, säger Linda Olsson.

Fick rådet att vänta

Hon kontaktade de sociala myndigheterna och fick rådet att vänta med att betala innan de utrett vad som låg bakom betalningskravet.

– Men en dag i november mötte jag en man i trappuppgången som frågade efter el-skåpet. Han skulle stänga av vår el. Jag frågade om de inte var tvungna att meddela mig innan. ”Det har vi ingen skyldighet att göra”, svarade han mig.

Fick låna av grannen

Med en dotter som inte ens fyllt två år tvingades Linda Olsson att låna pengar av en granne för att kunna betala räkningen.

Dagen efter var elen tillbaka igen – även om Fortum nu har tagit betalt både för avstängningen och påslagningen.

Så mycket tar bolagen betalt för elen


Medelpris på den svenska marknaden i öre/kWh vid tillsvidareprisavtal. Exklusive skatter och nätavgifter. Från och med 2007 ingår också elcertifikatpriset.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet