Tjänstemän vägrade flytta Elmehagens pensionspengar

AMF Pensions tidigare vd: Det är ren och skär lögn

MIN EKONOMI

I vintras begärade AMF Pensions tidigare vd Christer Elmehagen att hans pensionskapital på 33 miljoner kronor skulle flyttas.

Men tjänstemännen vägrade.

Då tog Elmehagen hjälp av bolagets chefsjurist och fick igenom sitt krav, skriver SvD i dag.

Foto: sofia ekström
Christer Elmehagen.

– Det här är ren och skär lögn, säger Christer Elmehagen till Aftonbladet om uppgifterna i Svenska Dagbladet om hur transaktionen ska ha gått till.

3 miljoner kronor. Så mycket pengar tjänade AMF Pensions tidigare vd på att flytta sitt pensionskapital.

Själv har Christer Elmehagen hela tiden hävdat att han på eget initiativ konsulterade bolagets chefsjurist för att försäkra sig om att flytten av pengarna var i linje med gällande regler.

Protesterade

Men enligt SvD:s "välunderrättade källor" ska det inte ha gått till på det viset. Tidningen rapporterar att Christer Elmehagen först begärde en flytt av pengarna utan någon juristkonsultation. Då ska flera av tjänstemännen ha reagerat kraftigt då de ansåg att åtgärden var oetisk och kanske rentav olaglig.

Då tjänstemännen vägrade utföra transaktionen, ska Christer Elmehagen ta tagit kontakt med chefsjuristen för att kontrollera om hans pengaflytt stred mot några insiderregler. När han fick besked om att transaktionen inte var olaglig, ska han ha gått tillbaka till tjänstemännen med det beskedet, som därmed utförde flytten av hans pensionskapital, uppger SvD.

Utreddes i god tid

Men när Aftonbladet ringer Christer Elmehagen har han en annan version av hur det hela ska ha gått till.

– En person i Ingvar Skebergs ledningsgrupp tog upp om det var möjligt för personalen att flytta sitt pensionskapital. Vi tog med frågan och överlämnade den till chefsjuristen för utredning, säger han till Aftonbladet.

Enligt Christer Elmehagen utreddes frågan i oktober förra året.

– Men när resultatet kom vågar jag inte riktigt svara på. Men när det kom, kontaktade jag den person som sköter om mina pensoner och frågade vad han tyckte om en flytt.

Vad tyckte han?

– Han rekommenderade en flytt av pengarna. Fem dagar innan jag gick i pension skrev jag under ansökningshandlingarna för flytt. Då var chefsjuristens utredning klar sedan en lång tid tillbaka och någon ansökan före denna tidpunkt har jag inte lämnat in, säger Christer Elmehagen.

ARTIKELN HANDLAR OM