Satsa på hög- riskfonder

– och bli marknadens raket

Foto: Ulf Höjer
ÖKAT 647 procent Norska fondförvaltaren Odins fond Maritim har gått bäst av alla de senaste fem åren, tillsammans med Odin Offshore. ”Båda drivs av flera länders starka tillväxt”, säger vd Mikael Wickbom.
MIN EKONOMI

Högriskfonder i Ryssland och Kina.

Olja och rederier.

Där har ni de senaste fem årens vinnarfonder.

– Listan är en bra läxa. Välj tillväxtfonder om du ska spara långsiktigt, säger Claes Hemberg på Avanza.

Bäst av alla de senaste fem åren är norska förvaltaren Odins fonder Maritim (sjöfrakt) och Offshore (olja). De har ökat i värde med 647 respektive 517 procent.

Under samma tid steg Stockholmsbörsens index med 131 procent.

”Stark tillväxt i Kina”

– Båda fonderna drivs underliggande av att det finns en väldigt stark tillväxt i flera länder, främst i Kina och på nya marknader, säger Mikael Wickbom, vd på Odin fonder.

I övrigt ligger nästan uteslutande Rysslands- och Kinafonder högst på listan. Även Indien och Östeuropa har utvecklats starkt.

– Branscher som producerar saker som hela världen efterfrågar har gått bra. Stora delar av världen har moderniserats kraftigt. Råvaror överlag har gått bra, säger Annika Creutzer, chefredaktör för Privata affärer.

Fonder till pensionen

Behöver du dina pengar inom två år?

Då rekommenderar hon att inte spara i aktiefonder alls. Sparar du däremot till pensionen? Satsa på fonder på tillväxtmarknader.

Samtidigt tycker inte Annika Creutzer att listan över toppfonderna är något bra tips till spararna.

– De har för stor risk och därmed stor fallhöjd. Fonder som har gått bra ett tag riskerar att falla. Jag skulle välja fonder en bit därunder, säger Creutzer.

FAKTA

Så bra har Odin Martim gått